Reikä hampaassa oirehtii useimmiten ikävästi

Näin hoidat hampaitasi oikein.

Hampaiden reikiintymisen yleisimmät oireet ovat kipu ja vihlonta.
Adobe
Hampaiden reikiintymisen yleisimmät oireet ovat kipu ja vihlonta.

Hampaiden reikiintyminen eli karies on maailman yleisin suun sairaus. Aikuisista lähes kaikilla on joskus elämänsä aikana esiintynyt hampaiden reikiintymistä. Sanotaankin, että karies on maailman levinnein infektiosairaus.

Karies aiheuttaa vaurion hampaan kovakudokseen. Vaurion voivat aiheuttaa seuraavat asiat:

  • suun bakteerikasvuston koostumus
  • ravinto
  • hampaiden vastustuskyky
  • syljen määrä
  • aika, jonka hampaan pinta on plakin (bakteeripeitteen) peitossa

Reikiintymistä voi ehkäistä hampaiden pesulla fuoripitoisella hammastahnalla kahdesti päivällä.

Reikä hampaassa ja sen oireet

Karieksen alkuvaiheessa reikiintyminen voi oirehtia hampaiden vihlontana, erityisesti syödessä kuumaa tai kylmää tai makeaa. Hampaan pinnalla näkyy mattamainen valkoinen tai ruskehtava alue.

Jos karies etenee pidemmälle hampaan sisälle, hammasta voi särkeä ja hampaan pinta voi tuntua rikkinäiseltä.

Jos hampaan reikiintyminen etenee hampaan ytimeen eli pulpaan asti, kuuma-tai kylmä-ärsykkeestä voi seurata ajottaista tai jatkuvaa hammassärkyä tai jomotusta. Hammas voi mennä pahetessaan kuolioon ja hampaan viereen nousee märkäpaise. Myös posken tai leuan turpoaminen ja kuumeen nouse voivat olla mahdollisia. Tällöin usein joudutaan turvautumaan hampaan poistoon.

Joskus reikiintyminen etenee täysin oireettomasti. Siksi on tärkeää käydä säännöllisesti hammaslääkärissä, jotta vältetään mahdolliset oireettomat reikiintymiset.

Karieksen edetessä kuuma-tai kylmä-ärsykkeestä voi seurata ajottaista tai jatkuvaa hammassärkyä tai jomotusta.
Adobe
Karieksen edetessä kuuma-tai kylmä-ärsykkeestä voi seurata ajottaista tai jatkuvaa hammassärkyä tai jomotusta.

Näin ehkäiset hampaiden reikiintymistä

Jokainen voi ehkäistä hampaiden reikiintymistä harjaamalla hampaansa kahdesti päivässä fluorihammastahnalla, puhdistamalla hammasvälit säännöllisesti, syömällä 5–6 kertaa vuorokaudessa välipalat mukaan lukien, käyttämällä kohtuullisesti sokeripitoisia ruokia ja juomia ja mieluiten ruokailun yhteydessä, juomalla vettä janojuomana sekä syömällä ksylitolituotteita vähintään kolmesti päivässä.

Erityisesti näin kannattaa toimia silloin, jos hampaan reikiintyminen on jo alkanut, mutta se ei ole edennyt pintaosia syvemmälle.

Jos hammas tai paikka lohkeaa, kannattaa varata aika hammaslääkärille. Jos aikaa joutuu odottamaan, kannattaa ostaa väliaikaiseksi avuksi apteekista paikka-ainetta.

Hammaslääkärissä kannattaa käydä säännöllisesti, 1-1,5 vuoden välein.