Ravintolisät ovat elintarvikkeita, jotka voi tuoda markkinoille tekemällä ilmoituksen elintarvikevirasto Eviraan. Ravintolisille ei ole ennakkovalvontaa eikä niiden haittojen seuranta ole samanlaista kuin lääkkeiden.
Viime vuosina elintarvikeviranomaiset ovat selvittäneet useita tapauksia, joissa haittailmoitusten perusteella on löytynyt kaupan olleista ravintolisistä lääkeaineita, joita ei ollut ilmoitettu ja joiden myyminen ravintolisinä on lainvastaista.
Poisvedetyissä ravintolisissä oli esimerkiksi erektiohäiriölääkkeitä ja progesteronihormonia. Joistakin ravintolisistä on löytynyt myös sellaisia lääkeaineita, jotka on haittojen vuoksi vedetty pois markkinoilta myös lääkevalmisteina. Näitä ovat muun muassa maksahaittoja aiheuttanut tulehduskipulääke nimesulidi ja psyykkisiä haittavaikutuksia aiheuttanut laihdutuslääke sibutramiini.
Sosiaalisen median ja muiden internetkanavien kautta markkinoitujen ravintolisien ja kaukomailta peräisin olevien kasvirohdosvalmisteiden suhteen on viisasta olla varovainen. Kiinalaisissa perinteisissä rohdosvalmisteissa on ollut mukana muun muassa sulfonyyliureaa ja intialaisissa Ayurveda-valmisteissa raskasmetalleja.
Vakaviin sairauksiin määrättyjä lääkkeitä käyttävien potilaiden, kuten syöpäpotilaiden, elinsiirtopotilaiden, HIV-potilaiden tai veritulpan vaarassa olevien varfariinipotilaiden, on viisainta välttää ravintolisiä. Myös monia lääkkeitä käyttävien vanhusten hoidossa ja lasten lääkinnässä on syytä noudattaa varovaisuutta ja selvittää potilaan käytössä olevat ravintolisät.
Lähde: Fimea
Kuva: Panthermedia
Lue lisää:
Kasvirohdoslääke voi olla haitaksi lapselle
Mäkikuisma heikentää ketamiinin tehoa