Britannian pääministeri David Cameron asetti pari vuotta sitten korkean tason työryhmän pohtimaan mikrobilääkeresistenssin uhkia. Johtoon tuli, ei mikrobiologi, vaan yllättäen ekonomisti. Siksipä kenties laajan asiantuntijajoukon loppuraportin suosituksissa on paljon muutakin kuin mikrobiologiaa tai lääketiedettä.
Raportin mukaan jo nyt kuolee vastustuskykyisten mikrobien aiheuttamiin infektioihin maailmassa vuosittain noin 700 000 ihmistä. Kun viimeinen oljenkorsi, uudelleen käyttöön otettu kolistiinikin, on jo käynyt tehottomaksi ja uudenlaisia mikrobilääkkeitä ei ole kehitetty vuosikausiin, ennuste onkin synkkä.
Vuonna 2050 ennustetaan ongelmamikrobien tappavan enemmän ihmisiä kuin syöpätautien. Dramaattiset arviot tarkoittavat 10 miljoonaa vainajaa vuosittain eli kuolemaa joka 3. sekunti globaalisti.
Entäs sitten talous? Vuosisadan puolivälissä menetykset olisivat 100 biljoonaa dollaria. Jos raportin suositukset toteutettaisiin, hinta olisi vain 3–4 miljardia vuodessa eli 0,05 % G20-maiden budjetista.
Mikä siis neuvoksi. Tässä raportin suositukset:
– Maailmanlaajuinen tiedotuskampanja
– Kahden miljardin rahasto tutkimukseen
– Puhtaan veden, paremman hygienian ja puhtaampien sairaaloiden takaaminen
– Tarpeettomien antibioottien rajoittaminen tai kielto maataloudessa
– Resistenssin parempi seuranta
– Miljardin dollarin palkinto uuden ongelmamikrobeihin tehoavan antibiootin keksimisestä
– Taloudellista tukea diagnostisille testeille, joilla antibioottien käyttöä vähennettäisiin
– Rokotteiden käytön lisääminen
Asiahan ei ole uusi. Alan kirjallisuudessa on esitetty tulevia kauhukuvia ja ennusteita ennenkin. Merkittävää on, että tämä raportti syntyi yhden hallituksen tilauksesta, siis korkealta poliittiselta taholta. Ongelmaa on myös jo käsitelty maailman johtajien kokouksissa, ja se tulee esille YK:n yleiskokouksessakin.
Mitähän Suomi tekee muuta kuin vähentää tai lopettaa mikrobilääkeresistenssiä seuraavia ja tutkivia yksiköitä?
Review on Antimicrobial Resistance. Tackling drug-resistant infection globally: Final report and recommendations. Wellcome Trust, HM Government.
Kirjoittaja:
Heikki Arvilommi
professori
Kuva: Fotolia