Päävamma on usein pyöräilyonnettomuuden vakavin seuraus. Tutkimusten perusteella pyöräilykypärän käyttö pienentää kuolemanriskiä 73 prosenttia. Pää- ja aivovammojen riski pienenee 63−88 prosenttia.
Kaikki taitavat tietää kypärättä pyöräilyn vaarat, mutta silti kypärä jää monelta kotiin.
Ifin asiakkailleen kohdistamassa kyselyssä ilmenee, että kypärättömyydelle ei löydy yhtä syytä. Kolme neljästä ilman kypärää pyöräilevästä kertoo, että kypärää ei vain tule jostain syystä käytettyä.
Neljä kymmenestä käyttäisi kypärää, jos löytäisi riittävän hyvännäköisen kypärän ja joka neljäs rikesakon uhatessa. Viidennes uskoo, että vähältä piti -tilanne herättäisi käyttämään kypärää. Internetissä toteutettuun kyselyyn vastasi noin 19 000 ihmistä huhti−toukokuussa 2014.
Liikenneturvan liikennekäyttäytymisen seuranta antaa kuitenkin toivoa pyöräilykypärälle. Tilastojen mukaan kypärän käyttö on yleistynyt melkoisesti. Vuonna 1990 kypärää käytti vain neljä prosenttia. Vuonna 2013 luku oli jo 44 prosenttia.
Näin valitset sopivan pyöräilykypärän:
➤ Tarkista, että pyöräilykypärässä on CE-merkintä.
➤ Valitse omaan päähän hyvin istuva kypärä, jossa on myös säätömahdollisuus.
➤ Kiinnitä kypärä siten, että se suojaa myös otsaa.
➤ Varmista, että kypärä ei pääse siirtymään paikoiltaan, jos kaadut. Leukahihnan väliin pitäisi mahtua enintään 1–2 sormea.
➤ Kypärän kirkas väri auttaa sinua erottautumaan liikenteessä.
➤ Jos kypärä saa iskun esimerkiksi kaatumisen yhteydessä, vaihda se uuteen.
Lähde:
Liikenneturva
If
Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja
Kuva:
Pixmac