Aikaisemmat havainnot siitä, että purukumin pureskelu vatsaontelon avoleikkauksen jälkeen nopeuttaa potilaan suolen toipumista leikkauslamasta, vahvistuivat kahdessa samaan aikaan tehdyssä meta-analyysissa. Satunnaistetuissa ja kontrolloiduissa tutkimuksissa selvitettiin, miten nopeasti potilaan ruuansulatuskanavan toiminta käynnistyi keisarileikkauksen jälkeen.
Toivuttuaan anestesiasta tutkimusryhmän potilaat pureskelivat purukumia 30–60 minuutin jaksoissa useita kertoja päivässä. Verrattuna verrokkipotilaisiin havaittiin merkitsevät erot seuraavissa mittareissa: ensimmäinen flatus (suolikaasu) kuusi tuntia aiemmin, suoliäänten ilmaantuminen neljä tuntia aiemmin ja ensimmäinen spontaani ulostus seitsemän tuntia aiemmin.
Toinen meta-analyysi havaitsi purukumiryhmässä lyhyemmän postoperatiivisen (leikkauksen jälkeisen) sairaalahoidon tarpeen. Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että postoperatiivisten suolentukkeumien riski väheni merkitsevästi (OR 0,36).
Poissulkukriteereistä huolimatta osatöiden asetelmat vaihtelivat melkoisesti; mm. purukumin sokeripitoisuutta tai muitakaan ominaisuuksia ei arvioitu.
Suositukseksi jäi, että purukumin pureskelu 30–60 minuutin jaksoissa vähintään kolme kertaa päivässä nopeuttaa merkitsevästi toipumista keisarileikkauksesta. Asialle näyttää myös löytyvän fysiologisia taustoja sekä biologisesta että neurologisesta suolen toiminnan säätelystä.
Lähteet:
Chraciunas L, Sajid M, Ahmed A. Chewing gum in preventing postoperative ileus in women undergoing caesarean section: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. BJOG 2014;121:793–800.
Zhu Y-P, Wang W-J, Zhang S-L ym. Effects of gum chewing on postoperative bowel motility after caesarean section: a meta-analysis of randomized controlled trials. BJOG 2014;121:787–92.
Kirjoittanut:
Pertti Kirkinen
professori
Kuva:
Panthermedia
Julkaistu Lääkärilehdessä 23/2014