Noin puolet Suomessa asuvista saavuttaa perusterveydenhuollon palvelut 20 minuutissa, jos asuu joukkoliikenteen toiminta-alueella. Tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa koko maan laajuisesti perusterveydenhuollon palvelujen maantieteellistä saavutettavuutta joukkoliikenteellä (Kotavaara O ym. Appl Geogr 15.10.2021).
– Vaikka terveydenhuollon palvelut tavoitetaan yleisesti paremmin omalla kulkuvälineellä, moni suomalainen saavuttaa palvelut myös julkisilla liikennevälineillä, sanoo geoinformatiikan dosentti Harri Antikainen Oulun yliopistosta tiedotteessa.
Eroja saavutettavuudessa maakuntien välillä
Joukkoliikenteen merkitys terveyspalvelujen saavutettavuudelle on suurin kaupunkien reuna-alueilla.
Maakuntien välillä saavutettavuuserot ovat melko suuria. Perusterveydenhuollon palvelujen saavutettavuus joukkoliikenteellä on parasta Uudellamaalla ja muissa väestöltään suurissa eteläisen Suomen maakunnissa. Saavutettavuus on puolestaan heikointa Lapissa, Kainuussa, Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa.
Eroja on havaittavissa myös eri ikäryhmissä, mutta ne ovat melko vähäisiä.
– Ikääntyneiden, eli terveyspalveluja tyypillisesti eniten käyttävien osalta tilanne on suhteellisen hyvä johtuen muun muassa siitä, että heillä asuminen painottuu kaupunki- ja kuntakeskuksiin ja siten myös palvelujen läheisyyteen, Antikainen sanoo.
Ulla Toikkanen
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.