Suomessa kerätyistä punkkinäytteistä on löytynyt toisintokuumetta aiheuttavaa Borrelia miyamotoi -bakteeria.
Bakteeria havaittiin vain kuudessa eri puolilta maata saadussa näytteessä, eli se oli erittäin harvinainen. Bakteeri voi aiheuttaa infektion, johon liittyy influenssan kaltainen korkeakuumeinen yleisinfektio ja keskushermoston tulehdus.
Tutkijalääkäri, dosentti Jukka Hytösen mukaan Suomesta ei ole vielä diagnosoitu potilaita, joilla olisi ollut toisintokuume.
– Tiedetään, että puutiaiset voivat levittää monia muitakin taudinaiheuttajia, mutta kansanterveydellisesti vakavimmat puutiaisperäiset sairaudet ovat Lymen borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus eli TBE, hän kertoo Turun yliopiston tiedotteessa.
Punkkipankki antoi uutta tietoa
Turun yliopisto on saanut arvokasta tietoa tavallisen puutiaisen ja Siperian puutiaisen eli taigapunkin kantamista taudinaiheuttajista kansalaisten kerryttämästä 20 000 punkin aineistosta. Yleisökeräys toteutettiin kesällä 2015.
2 000 puutiaisen molekyylibiologinen tutkiminen paljasti, että lähes joka viides puutiainen kantaa borrelioosia aiheuttavaa bakteeria. Puutiaisaivotulehdusta aiheuttavaa TBE-virusta kantaa 1,5 prosenttia puutiaisista.
Löydökset olivat pääosin THL:n tunnistamilta riskialueilta. Puutiaisia ja niiden välittämiä sairauksia esiintyy koko maassa Etelä-Lappiin asti.
Lymen borrelioosia aiheuttavia Borrelia burgdorferi -ryhmän bakteereita esiintyy 15–20 prosentilla puutiaisista, ja taigapunkilla esiintyvyys on hieman korkeampi.
– Prosentuaalisia eroja eri alueiden välillä ei ollut, vaan borrelioosia aiheuttava bakteeri oli kohtuullisen yleinen kaikkialla missä puutiaisia esiintyy. Toki puutiaismäärissä itsessään ja siten riskissä sairastua on valtavia alueellisia eroja, lääketieteen lisensiaatti ja tohtorikoulutettava Eeva Sajanti sanoo.
Sajanti huomauttaa, että nykytietämyksen mukaan molemmat puutiaislajit levittävät samoja taudinaiheuttajia ja sairauksien hoito on samanlaista puutiaislajista riippumatta.
Tutkimus levinneisyyskarttoineen ilmestyi Emerging Microbes & Infections -julkaisussa.
Kirjoittaja:
Miia Soininen
toimittaja
Kuva: Fotolia
Juttu on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.