Tuoreiden punasolujen käyttö verensiirrossa varastoitujen punasolujen sijaan ei vähennä tehohoidossa olevien lapsipotilaiden kuolleisuutta eikä uusien monielinvaurioiden ilmaantuvuutta. Tämän osoitti kansainvälinen sokkoutettu monikeskustutkimus.
Tutkimus toteutettiin 50:ssä tertiaaritason sairaalassa 2014–2018. Siihen satunnaistettiin 1 538 tehohoidossa olevaa lapsipotilasta, jotka tarvitsivat verensiirtoa.
Kriittisesti sairaiden lasten hoidossa punasolusiirrot ovat yleisiä. Niitä käytetään parantamaan hapen tarjontaa ja estämään sokkia, elinvaurioita ja kuolemaa. Aiemmassa kohorttitutkimuksessa tehohoidossa olevien lasten punasolusiirtoihin on osoitettu liittyvän kuolleisuuden lisääntymistä. Sen on ajateltu johtuvan pitkän varastoinnin aiheuttamasta hapenkuljetuskyvyn ja immunologisen, endoteliaalisen sekä hemostaattisen toiminnan heikentymisestä. Satunnaistetuissa tutkimuksissa kriittisesti sairailla vastasyntyneillä keskosilla, vaikeasti aneemisilla malariaa ja talassemiaa sairastavilla lapsipotilailla ja kriittisesti sairailla aikuisilla tuoreita ja varastoituja punasoluja käytettäessä eroa ei ole kuitenkaan pystytty todentamaan.
Punasoluyksiköitä voidaan nykymenetelmin säilyttää jopa 42 vuorokautta ennen siirtoa. Hävikin minimoimiseksi kauimmin varastoituja käytetään ensin. Punasoluissa ja punasoluyksikön lisäaineissa tapahtuu lukuisia rakenteellisia, biokemiallisia ja metabolisia muutoksia toisesta varastointiviikosta eteenpäin. Tietoa varastoinnin aikana tapahtuvista muutoksista kertyy jatkuvasti lisää.
Spinella PC, Tucci M, Fergusson DA ym. for the ABC-PICU Investigators ym. Effect of fresh vs standard-issue red blood cell transfusions on multiple organ dysfunction syndrome in critically ill pediatric patients. A randomized clinical trial. JAMA 2019;322:2179–90.
Ritva Jokela
Juttu on julkaistu aikaisemmin Lääkärilehdessä 10/2020