Potilastiedon arkisto käyttöön Helsingissä

Asiakas voi halutessaan kieltää tietojen tai niiden osan näyttämisen milloin vain.

Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto liittyy kansalliseen Potilastiedon arkistoon marraskuussa 2014. Terveydenhuollon yksiköt tallentavat tietoja omista tietojärjestelmistään potilastiedon arkistoon tietoturvallisesti.

Potilastiedon arkisto tarjoaa mahdollisuuden tarkastella omia potilastietojaan ajasta ja paikasta riippumatta Omakanta-palvelussa. Omakanta-palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksin, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella osoitteessa Potilaan Lääkärilehti kirjoitti huhtikuussa 2014 siitä, miten Oma kanta palvelu toimii. Artikkelin löydät täältä.

Terveystietojen hyödyntämiseen tarvitaan potilaan suostumus

Kun potilaan tiedot tallennetaan Potilastiedon arkistoon, voidaan niitä hyödyntää myös muissa potilasta hoitavissa terveydenhuollon toimintayksiköissä, jos potilas antaa siihen suostumuksensa. Suostumuksen voi antaa Omakanta-palvelussa tai terveydenhuollon yksiköissä.

Asiakas voi halutessaan kieltää tietojen tai niiden osan näyttämisen milloin vain. Vain terveydenhuollon ammattilaiset pääsevät katselemaan potilaan tietoja. Tietojen katselusta jää jälki järjestelmään.

Missä potilastiedon arkisto toimii?

Potilastiedon arkisto tulee käyttöön koko Suomen julkisessa terveydenhuollossa kevään 2015 aikana ja yksityisessä terveydenhuollossa tavoite on 2015 loppuun mennessä. Ajantasainen lista paikkakunnista, joilla arkisto on toiminnassa, löytyy täältä.

Katso myös:
Sähköiset lääkekortit kehittyvät vauhdilla – ehtiikö potilas mukaan?
Sähköisen reseptin kustannustenjako puhuttaa

Lähde:
Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto

Kuva:
Panthermedia