Jos potilaan aikoo kutsua odotustiloista vastaanotolle sukunimeä käyttäen, siihen tarvitaan potilaan suostumus etukäteen.
Lounais-Suomen aluehallintovirasto on lähettänyt ohjauskirjeen alueensa kuntien johtaville lääkäreille, sairaanhoitopiireille ja yksityisille terveydenhuollon palveluntuottajille muistuttamaan potilaslain mukaisesta käytännöstä.
– Jokainen potilasasiakirjoihin merkittävä asia on salassa pidettävää. Laki ei tee erotteluja siinä, mitkä ovat enemmän tai vähemmän salaisia tietoja. Asian pitäisi olla yleisesti tiedossa, mutta kaikkialla ei ole tähän kiinnitetty yhtä paljon huomiota, lakimies Jaska Siikavirta Lounais-Suomen aluehallintovirastosta kertoo.
Maan kuusi aluehallintovirastoa ja Valvira valmistelevat aiheesta myös valtakunnallista ohjeistusta. Sitä odotetaan valmistuvaksi syksyllä.
– Sukunimellä kutsuminen on vallitseva käytäntö Suomessa ja sinänsä hyvä malli, sillä vuoronumeroiden seuraaminen voi olla haastavaa esimerkiksi iäkkäille. Oleellista on, että siihen on suostumus.
Siikavirran mukaan ei voi olettaa, että potilas ymmärtäisi vaatia oma-aloitteisesti sukunimen käytön kieltämistä.
– Käytännössä esitietolomakkeessa voi pyytää suostumusta siihen, voiko potilasta kutsua vastaanotolle sukunimellä.
Vuoronumerot käyttöön
Muistutuskirjeen taustalla on yksityishenkilön tekemä kantelu.
– Varsinkin pienillä paikkakunnilla harvinainen sukunimi voi johtaa helposti ihmisen tunnistamiseen, Siikavirta muistuttaa.
Valviran ohjeistuksen mukaan potilasasiakirjoihin kuuluva salassapitovelvollisuus koskee jo tietoa siitä, että henkilö on terveydenhuollon asiakas.
Aulatiloissa odottavat muut potilaat saattavat tunnistaa vastaanotolle pääsyä odottavan pelkästään ulkonäön perusteella, mutta Siikavirran mukaan olennaisinta on se, etteivät terveydenhuollon ammattihenkilöt anna potilastietoa ulkopuolisille.
– Suurimmalla osalla potilaista ei varmasti ole mitään sukunimellä kutsumista vastaan, joten käytännössä muita järjestelyjä ei tarvittane usein. Haastan terveydenhuollon yksiköt pohtimaan myös vaihtoehtoisia tapoja vuoronumeroiden lisäksi, Siikavirta kehottaa.
Maria van der Meer
toimittaja
Kuva: Panthermedia
Julkaistu Lääkärilehdessä 24/2013