Sikiö altistuu äidin ruokavalion makumaailmalle niellessään ja inhaloidessaan lapsivettä. Kaikukuvauksessa 32–36 raskausviikolla sikiöt hymyilivät äidin syötyä makeaa porkkanaa mutta kitkerä lehtikaali aiheutti itkuntapaisen irvistyksen.
Englannissa tutkittiin sikiöiden (vk 32–36) reaktioita äidin nieltyä kapselin, joka sisälsi joko porkkanaa (n = 35) tai lehtikaalia (n = 34) määrän, joka vastaa 50:tä grammaa raakaa vihannesta. Vertailuryhmän äidit (n = 30) eivät makukapseleita syöneet. Äidit olivat syömättä tunnin ennen tutkimusta. 20 minuutin kuluttua kapselin nauttimisesta tutkittaville tehtiin 4D-kaikukuvaus, ja sikiöiden ilmeitä arvioitiin validoidun luokittelun mukaan, joka kuvaa kasvolihasten liikkeitä ja liikeryppäitä, mm. suupielten kääntymistä ylöspäin hymyyn tai vetäytymistä alaspäin irvistykseen. Sikiöiden ilmeitä luokittelevat henkilöt toimivat sokkoutetusti. Kaikukuvaus tehtiin kahdesti, viikoilla 32 (n = 97) ja 36 (n = 81).
Ensimmäinen kasvoreaktio todettiin porkkanaa syöneiden äitien sikiöillä vajaan puolen tunnin kuluttua kapselin nielemisestä ja lehtikaaliryhmässä vain hiukan myöhemmin. Sikiöiden ilmevasteet muuttuivat monimuotoisemmiksi raskausviikkojen lisääntyessä.
Lehtikaalikapselin saaneiden naisten sikiöillä suupielet kääntyivät alaspäin itkuilmeeseen kaksi kertaa niin usein kuin porkkanakapselin saaneiden äitien tai vertailuryhmän sikiöt. Porkkanakapselin nauttineiden äitien sikiöt näyttivät hymyilevän kaksi kertaa niin usein verrattuna muihin koeryhmiin.
Sikiön makunystyrät aistivat lapsivedestä makuja raskausviikolta 14 ja nenän sensoriset neuronit vastaavasti hajumolekyylejä viikolta 24 alkaen. Kasvojen ilmeiden perusteella sikiöt erottavat eri makuja lapsivedestä, ja makea oli selvästi mieluisampi kokemus.
Ustun B, Reissland N, Covey J, Schaal B, Blissett J. Flavor sensing in utero and emerging discriminative behaviors in the human fetus. Psychol Sci, verkossa ensin 21.9.2022. doi: 10.1177/09567976221105460
Nina Kaseva
Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.