Havainnot viittaavat nivelkierukkaleikkausten olevan todennäköisesti hyödyttömiä suurelle osalle potilaista.
British Medical Journalin julkaisemat tulokset perustuvat 140 keskimäärin 50-vuotiaan potilaan seurantatietoihin. Osana tutkimusta puolet potilaista satunnaistettiin leikkaukseen ja puolet 12 viikon mittaiseen fysioterapiaan. Kaikilla potilailla oli degeneratiivisen vamman aiheuttama kierukkarepeämä. Heillä ei ollut nivelrikkoa.
Kahden vuoden seurannan perusteella liikunta ja leikkaushoito kummatkin lievittivät potilaiden kipuja yhtä paljon eikä vakavia haittavaikutuksia havaittu kummassakaan ryhmässä. Näin ollen fysioterapeutin ohjaamat liikuntaharjoitukset olivat yhtä tehokkaita kuin kierukkaleikkaus. Liikunta myös vahvisti potilaiden lihaksia, tulokset osoittivat.
Suomessa tehdään arviolta 10 000 polven kierukkarepeämän leikkausta vuosittain, mutta vaikka se on yleisin ortopedinen leikkaus, sen tehoa ei pitkään aikaan tutkittu. Kun tutkimuksia alettiin vihdoin tehdä, leikkauksen hyödyt potilaille havaittiin hyvin vähäisiksi. Nyt julkaistut tulokset vahvistavat tätä kuvaa entisestään ja osoittavat liikunnan olevan varteenotettava vaihtoehto leikkaukselle.
Lähde: Exercise therapy versus arthroscopic partial meniscectomy for degenerative meniscal tear in middle aged patients: randomised controlled trial with two year follow-up. BMJ 2016;354:13740
Uutispalvelu Duodecim
Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Kuva: Fotolia