Journal of Internal Medicine -lehdessä julkaistu Itä-Suomen yliopiston SYSDIET-ruokavaliohoitotutkimus osoitti, että pohjoismaisista aineksista koottu terveellinen ruokavalio alensi LDL-kolesterolin pitoisuutta ja paransi HDL-kolesterolin tasoa siten, että näiden suhde parani. Samoin väheni haitallisten rasvahiukkasten kokonaispitoisuus veressä. Verrokkiruokavalioon verrattuna pohjoismainen ruokamalli paransi myös useiden tärkeiden kivennäisaineiden ja vitamiinien saantia jopa 1,52-kertaiseksi.
Tutkijoiden yllätykseksi erään tulehdustekijän, IL-1 Ra:n, pitoisuus oli tutkimusruokavaliota noudattavilla peräti 20 prosenttia pienempi kuin tavanomaisella ruokavaliolla. Suurentunutta IL-Ra:ta pidetään herkimpänä merkkinä metaboliselle oireyhtymälle; se ennustaa diabetesriskiä ja sen pitoisuus nousee myös maksan rasvoittumisen yhteydessä.
Sokeriaineenvaihduntaan ruokavalioilla ei ollut merkitsevää vaikutusta, mahdollisesti koska tutkittavien paino pysyi ennallaan. Alustavat havainnot osoittavat myös, että terveellinen pohjoismainen ruokavalio voi vähentää vuorokauden ajalta rekisteröityä verenpainetta, vaikka sillä ei ollut merkittävää vaikutusta vastaanotolla mitattuun verenpaineeseen. Vähentämällä tulehdusvastetta terveellinen pohjoismainen ruokavalio voi myös pienentää elimistön hapetusstressiä.
Tutkimus kesti 18–24 viikkoa
Tutkijat selvittävät edelleen ruokavalioiden ja ruuasta saatujen ainesosien vaikutuksia geenien toimintaan ja satoihin aineenvaihdunnan välituotteisiin elimistössä. Myös ulosteen bakteerikannan muutoksia on tarkoitus tutkia yksityiskohtaisesti.
Tutkimuksen aloitti 200 tutkittavaa, joilla oli häiriytynyt sokeriaineenvaihdunta. Loppuun asti mukana 18–24 viikkoa kestäneessä tutkimuksessa oli 166 tutkittavaa, jotka noudattivat tutkimuksen ajan joko terveellistä pohjoismaista ruokavaliota tai tavanomaista ruokavaliota. Tutkimuksessa verrattiin näiden ruokavalioiden vaikutuksia. Tutkimuksen kannalta oli tärkeää, ettei tutkittavien paino muuttunut tutkimusaikana, jolloin saatiin selville ruuan laadun vaikutukset.
Näistä koostuu pohjoismainen terveellinen ruokavalio
Terveellisessä pohjoismaisessa ruokavaliossa korvataan kovaa eläin- ja maitorasvaa rypsiöljyllä ja kasviöljypohjaisella levitteellä. Suositaan rasvattomia ja vähärasvaisia maitotuotteita. Syödään runsaasti kotimaisia kausihedelmiä, joita eri pohjoismaissa ovat omena, päärynä tai luumu. Lisäksi syödään marjoja, kasviksia, juureksia, palkokasveja ja kaalia sekä ruista, ohraa tai kauraa täysjyväviljatuotteina päivittäin. Myös pähkinät voivat olla osa ruokavaliota.
Ruokavalioon kuuluvat kala ja rasvainen kala 2–3 kertaa viikossa sekä riista ja siipikarja. Punaista lihaa ja makkaraa käytetään vain kohtuudella. Koostumukseltaan ruokavalio muistuttaa välimerellistä ruokavaliota, mutta Suomessa siitä voidaan käyttää myös Itämeren ruokavalio -nimikettä.
Kuva: Pixmac
Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.