Pohjoismainen HPV-rokotetutkimus ei löytänyt vakavia haittoja

Tanskassa ja Ruotsissa tehty kohorttitutkimus ei havainnut HPV-rokotteella olevan vakavia sivuvaikutuksia. Tutkimuksessa oli mukana lähes miljoona tyttöä vuosina 2006–2010.

British Medical Journalissa julkaistussa kohorttitutkimuksessa ei havaittu vakavia HPV-rokotukseen liittyviä sivuvaikutuksia. Mukana oli 997 585 tyttöä Ruotsista ja Tanskasta. Heistä vajaat 300 000 tyttöä sai HPV-rokotuksen. Tutkimus tehtiin vuosina 2006–2010.

Tässä tutkimuksessa etsittiin erityisesti vakavia haittoja, kuten autoimmuunisairauksien, neurologisten oireiden tai laskimoveritulppien ilmaantumista rokotusten jälkeen. Päätetapahtumia analysoitaessa havaittiin yksi Bechetin syndroomatapaus, yksi Raynaudin tautitapaus ja yksi tyypin 1 diabetes, mutta niiden yhteys rokotukseen todettiin heikoksi eivätkä nekään olleet ajallisesti yhteydessä rokottamiseen.

Tyypillisimmät havaitut HPV-rokotuksen haittavaikutukset ovat paikallisia pistosoireita, kuten kipua, punoitusta ja turvotusta. Kuumetta ja lämpöilyä voi esiintyä tai muuta huonovointisuutta. Myös lihas- tai nivelsärkyä on raportoitu noin joka viidennellä, mutta varsinaiset yliherkkyysreaktiot ovat harvinaisia, kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokoteosastolta.

– Tanskassa ja Ruotsissa on käytetty nelivalenttista rokotetta, Suomessa käyttöön tulee kaksivalenttinen rokote. Isossa-Britanniassa on meille ostettua rokotetta annettu jo noin kuusi miljoonaa annosta, eikä vakavia haittoja ole sielläkään havaittu, kertoo ylilääkäri Hanna Nohynek THL:sta.

– Tampereen yliopistossa olemme seuranneet rokotusten jälkeisiä hoitoilmoitusrekistereitä ja linkanneet niitä rokotus- ja verrokkikohortteihimme. Meillä on ollut mukana kaikkiaan lähes 60 000 vapaaehtoista tutkittavaa rokotettua. Mekään emme ole havainneet esimerkiksi autoimmuunisairauksien ilmaantuvuuden nousua, toteaa professori Matti Lehtinen.

Ulla Järvi
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.