Uusi laskennallinen ennustemalli voi olla merkittävä edistysaskel kohti paremmin tehoavia ja edullisempia pneumokokkirokotteita, osoittaa tutkimus. (Colijn C. ym. Nature Microbiology 3.2.2020)
Tuoreessa tutkimuksessa on ensimmäistä kertaa käytetty taudinaiheuttajabakteerien koko genomin mallinnusta ennustamaan rokotteen tehoa.
Ennustemallin avulla pneumokokkirokotteiden tehoa voisi arvioida luotettavasti etukäteen. Loppukehitykseen voitaisiin valita vain ne, jotka toimivat varmimmin.
WHO:n mukaan pneumokokki-infektioiden takia kuolee vuosittain noin puolitoista miljoonaa ihmistä.
Pneumokokkibakteereista tunnetaan sata erilaista alatyyppiä, mutta mikään yksittäinen rokote ei tehoa nykykeinoin kaikkiin alatyyppeihin. Mitä enemmän alatyyppejä otetaan yhteen rokotteeseen, sitä kalliimpi rokote on. Pneumokokkirokote on jo nyt yksi kalleimmista rokotteista.
– Suomessa annettava pneumokokkirokote suojaa 13:a tyyppiä vastaan. 20 alatyyppiä on raja, jonka yli on vaikea mennä. Tällainen rokote on kallis ja hankala valmistaa, ja silti rokote suojaa vain näitä 20:ta alatyyppiä vastaan, Helsingin yliopiston professori Jukka Corander sanoo tiedotteessa.
Tällä hetkellä rokotteeseen valitaan ne alatyypit, joiden arvellaan sairastuttavan eniten ihmisiä. Rokotuksen saaneet eivät saa tyypillisesti tartuntaa näistä alatyypeistä, mutta samalla joku toinen alatyyppi voi yleistyä ja aiheuttaa tartuntoja. Uuden ennustemallin avulla voidaan laskea todennäköisyys rokotteeseen kuulumattomien alatyyppien yleistymiseen.
– Tällainen ennustaminen on kokonaan uusi näkökulma rokotekehitykseen. Mallin ansiosta voimme nähdä, mitä rokoteaihiota ei kannata kehittää eteenpäin, koska se saisi taudin ilkeät alatyypit todennäköisimmin yleistymään, Corander kertoo.
Ennustemalliin on syötetty dataa kansainvälisistä seurantatutkimuksista, sairastavuustilastoista ja potilasnäytteistä. Mallin avulla tutkijat yhdistivät tiedot bakteerien genomitietoihin, ja supertietokoneilla laskettiin ennusteet.
Aikuisille myös rokote
Nykyään pneumokokkirokote annetaan lapsille, mutta tutkijoiden mukaan myös aikuisia kannattaisi rokottaa.
– Jos aikuisille olisi olemassa halvempi rokote, yhdessä lasten rokotusten tuoman laumasuojan kanssa tautitapaukset niin lapsilla kuin aikuisilla voisivat vähentyä puoleen, Corander sanoo.
Tutkijat ehdottavat, että pneumokokkia vastaan kannattaisi rokottaa maaosakohtaisilla, keskenään erilaisilla rokotteilla.
– Vaikka meillä on Suomessa hyvä rokote nyt, se ei tarkoita, etteikö tilanne voisi muuttua, kun uusia bakteerityyppejä tulee maahan, Corander sanoo.
Teksti: Tuomas Keränen