Plastiikkakirurgit vaativat: esteettisestä kirurgiasta ja hoidoista tarvitaan laki

Nykyisin kuka tahansa voi tehdä kajoavia esteettisiä hoitoja ilman terveydenhuollon ammattihenkilön koulutusta.

Täyteainehoitoja mainostetaan lounastoimenpiteenä, jossa kasvoja kohennetaan nopeasti ja helposti.
Adobe/AOP
Täyteainehoitoja mainostetaan lounastoimenpiteenä, jossa kasvoja kohennetaan nopeasti ja helposti.

Tiesitkö, että kuka tahansa voi tehdä riskialttiita, kudosrakenteita lävistäviä eli kajoavia esteettisiä hoitoja ilman terveydenhuollon ammattihenkilön koulutusta? Tämän mahdollistaa laki.

Laki sallii myös sen, että laillistettu lääkäri saa tehdä vaativia kirurgisia leikkauksia ilman erikoislääkärikoulutusta tai jopa kokonaan ilman kirurgin koulutusta.

Erityisesti tämä aiheuttaa ongelmia plastiikka- ja esteettisen kirurgian aloilla.

Plastiikkakirurgit ilmaisevat huolensa myös siitä, että esimerkiksi rasvaimuja voi tehdä lääkäri ilman erikoislääkärikoulutusta.

Suomen Plastiikkakirurgiyhdistys on julkaissut tiedotteen , jossa he tukevat hallitusohjelman lainsäädäntötarvetta ei-lääketieteellisin perustein annettavasta esteettisestä kirurgiasta ja hoidoista.

Suomen Plastiikkakirurgiyhdistys pitää potilasturvallisuuden ja hoidon laadun vuoksi välttämättömänä edistää lainsäädännön etenemistä sekä ei-kirurgisissa esteettissä hoidoissa että kirurgisissa toimenpiteissä.

Yhdistys kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että ei-lääketieteellisten esteettisten hoitojen lainsäädäntötarve on mukana hallitusohjelmassa.

Ihon pintaa syvemmälle

Plastiikkakirurgeita huolestuttaa se, että nykyisissä kauneushoidoissa mennään ihon pintaa syvemmälle.

"Täyteainehoitoja mainostetaan lounastoimenpiteenä, jossa kasvoja kohennetaan nopeasti ja helposti. Todellisuudessa kasvojen alueelle tehtäviin pistoshoitoihin, joissa ruiskutetaan kiinteää ainetta ihon alle, liittyy riskejä. Hoidot voivat saada aikaan pieniä patteja tai kasvojen epäsymmetriaa, mutta pahimmassa tapauksessa ne voivat johtaa verisuonitukokseen, kasvojen ihon kuolioon tai jopa silmien sokeutumiseen", tiedotteessa kerrotaan.

Plastiikkakirurgit ilmaisevat huolensa myös siitä, että esimerkiksi rasvaimuja voi tehdä lääkäri ilman erikoislääkärikoulutusta. Rasvaimu on heidän mukaansa "merkittävä invasiivinen plastiikkakirurginen toimenpide, johon liittyy riskejä".

Ammattilainen sen sijaan tuntee plastiikkakirurgiset vaihtoehdot ja täydentävät hoidot rasvaimua suunniteltaessa.

Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.