Mediassa on kuvailtu hyvinkin dramaattisia yksittäisiä kokemuksia koronainfektion pitkällisistä jälkivaikutuksista. Tutkimuksia on ilmestynyt lähinnä sairaalahoidossa olleista potilaista, mutta seuranta-ajat ovat lyhyehköt. Nyt on ilmestynyt kiinnostava tutkimus, tosin sekin suppeahko. Siinä seurattiin myös lieväoireisia avohoitopotilaita pitkään, jopa 9 kuukautta.
Washingtonissa selvitettiin viime vuoden loppupuolella parinsadan potilaan myöhäisoireita 1–9 kuukautta koronainfektion jälkeen. Valtaosa, 85 %, sairasti avohoidossa lievän infektion, noin 6 % oli oireettomia. Sairaalahoitoa tarvitsi vajaa kymmenesosa.
Noin kolmasosa sekä avohoidon että sairaalahoidon potilaista raportoi ainakin yhdestä pysyvästä oireesta. Yleisimmät oireet olivat uupumus ja haju- tai makuaistin häviäminen. Sumuiset aivotkin vaivasivat joitakin. Elämänlaatu oli huonontunut lähes kolmasosalla. Arkiaskareista selviytyminen oli vaikeaa 8 %:lla.
Aiemmissa lyhytaikaisemmissa tutkimuksissa yleisin oire eli uupumus on ollut vaivana peräti 50–70 %:lla potilaista. Tässä tutkimuksessa osuus oli 14 %. Se saattaa johtua siitä, että valtaosalla oli ollut lievä infektio. Mutta lieväkin infektio voi siis johtaa pitkään kestäviin ongelmiin.
Yhdysvalloissa NIH on aloittanut pitkästä koronasta neljä vuotta kestävän ja miljardi dollaria maksavan tutkimusprojektin.
Logue JK, Franko NM, McCulloch DJ ym. Sequelae in adults 6 months after COVID-19 infection. JAMA Netw Open 2021;4(2):e210830. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2021.0830
Heikki Arvilommi
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 15/2021.