Pitkäaikaisnäyttöä suonikohjujen hoitovaihtoehdoista

”Vaahtohoito näyttäisi olevan huonoin pitkäaikaisseurannassa, mutta odotellaanhan rauhassa 10–20 vuotta.”

Kun itse erikoistuin, jalan suonikohjujen leikkaus oli yksi yleisimmistä apulaislääkärin leikkauksista. Toimenpiteessä ”nyhdetään” ohutta vaijeria apuna käyttäen iso sisempi pintalaskimo (v. saphena magna) ja sivuhaarat pois ja suljetaan laskukohta reisilaskimoon. Tämän perinteisen leikkauksen korvasi sittemmin suonikohjujen vaahtoskleroterapia, jossa dopplerultraäänen avulla haetaan laskimoista takaisinvirtausta (läppä rikki) ja tukitaan viallisia pintalaskimoita kemiallisesti ruiskuttamalla niihin kovettavaa vaahtoa. Sen jälkeen on tullut vielä modernimpi hoito, jossa pintalaskimo tuhotaan laserenergiaa hyväksi käyttäen. Mikä näistä kolmesta voittaa ja valtaa markkinat?

Lue suonikohjujen syistä ja hoitovaihtoehdoista.

Hollantilaiset kirurgit tekivät hyvän satunnaistetun tutkimuksen, jossa 224 jalan suonikohjut arvottiin joko perinteiseen leikkaushoitoon (n = 69), laserhoitoon (n = 78) tai vaahtohoitoon (n = 77). Potilaita seurattiin viisi vuotta ja kysyttiin elämänlaatua ja kosmeettista tulosta sekä mitattiin laskimoiden uudelleenaukeamista.

Viiden vuoden jälkeen isot pintalaskimot olivat tukossa tai poissa (hyvä tulos) leikkauksella hoidetuista jaloista 85 prosentissa, laserhoidon saaneista 77 prosentissa mutta vaahtohoidolla hoidetuista vain 23 prosentissa. Polven yläpuolinen laskimorefluksi pysyi poissa (hoito onnistui) vastaavasti 85 prosentissa, 82 prosentissa ja 41 prosentissa jaloista. Elämänlaatu oli vaahtohoidon saaneilla huonompaa kuin perinteisen kirurgian tai laserhoidon ryhmässä. Kaikilla mittareilla vaahtohoito oli huonoin viiden vuoden kohdalla, mutta kirurgian ja laserhoidon ryhmien erot eivät olleet isot.

Päätelmiä voi jokainen tehdä. Leikkaushoito on melko varma suonikohjujen hoito- ja poistomenetelmä, mutta leikkaaminen on kallista ja invasiivista (mustelmat, arvet, hermovauriot). Laserhoito näyttää olevan paras valinta tällä hetkellä, mutta sekin on aika kallis toimenpide. Vaahtohoito näyttäisi olevan huonoin pitkäaikaisseurannassa, mutta odotellaanhan rauhassa 10–20 vuotta. Tämä tutkimus ei siis vielä kiellä leikkaushoitoakaan, mikä lämmittää monen vanhemman kirurgin mieltä.

Lähde:
van der Velden SK ym. Five-year results of a randomized clinical trial of conventional surgery, endovenous laser ablation and ultrasound-guided foam sclerotherapy in patients with great saphenous varicose veins. Br J Surg 2015;102:1184–94.

Lue myös:
Vaivana suonikohjut: Mikä avuksi?
Miten suonikohjut hoidetaan?
Tunnistatko laskimotukoksen?

Kirjoittanut:
Hannu Paajanen
gastrokirugian professori

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 38/15.