Pistos voi tulevaisuudessa helpottaa migreeniä

CGRP-vasta-aineeseen perustuvat lääkkeet saattavat olla seuraava suuri edistysaskel migreenin hoidossa ja nyt julkaistut tulokset vahvistavat käsitystä entisestään.

Migreenin hoitoon on mahdollisesti tulossa lähivuosina pistoksena kerran kuukaudessa otettava lääke. Alustavissa tutkimuksissa tämä lääke onnistuneesti vähensi migreenioireita ilman mainittavia haittavaikutuksia.

Lancet Neurology -lehdessä julkaistut kaksi tutkimusta viittaavat siihen, että lääke sopisi sekä kroonisesta että episodisesta migreenistä kärsiville. Lääke otetaan ihonalaisena pistoksena.

Kyseinen TEV-48125-vasta-aine toimii sitomalla kalsitoniinigeeniin liittyvää peptidiä (CGRP) ja estämällä sen toimintaa. CGRP-peptidin on aiemmissa tutkimuksissa havaittu lisääntyvän migreenikohtausten aikana ja vähentyvän kohtauksen jälkeen. Tämän takia sitä on pidetty lupaavana ehdokkaana migreenien hoitoon.

Nyt julkaistuissa tutkimuksissa pistoksia annettiin 28 päivän välein kolmen kuukauden ajan. Kun osallistujien migreenioireita kyseltiin hoitoviikoilta 9–12, lääkepistoksia saaneet kokivat migreenioireensa vähentyneen selvästi enemmän kuin lumepistoksia saaneet. Verrattuna tutkimusta edeltävään aikaan episodisista migreenioireista kärsivien migreenipäivät vähentyivät hoidon aikana kuudella, kun verrokeilla muutos oli vain 3 päivää.

Kroonista migreeniä potevilla muutokset mitattiin tunteina. Lääkepistoksia saaneet kokivat migreeninsä oireilleen hoitoviikkojen 9–12 aikana 60–67 tuntia vähemmän kuin ennen tutkimusta. Lumepistoksia saaneiden oireet vähenivät 37 tunnilla. Tutkimuksiin osallistui 260 ja 300 potilasta.

Tehokkuuden lisäksi tutkimusten tavoite oli selvittää CGRP-vasta-aineen turvallisuutta ja mahdollisia haittavaikutuksia. Näiden tulosten perusteella CGRP-vasta-ainetta saaneilla oli jonkin verran enemmän lähinnä lieviä haittavaikutuksia, mutta vakavat haitat olivat harvinaisia sekä lääke- että lumeryhmissä.

CGRP-vasta-aineeseen perustuvat lääkkeet saattavat olla seuraava suuri edistysaskel migreenin hoidossa ja nyt julkaistut tulokset vahvistavat käsitystä entisestään. Vielä on kuitenkin epäselvää, miten pitkäkestoinen lääkkeen vaikutus on ja heikkeneekö lääkkeen teho pitemmässä käytössä. Näihin kysymyksiin saadaan toivon mukaan vastaus lähivuosina tehtävissä lisätutkimuksissa.

Tutkimus julkaistiin Lancet Neurology -lehdessä.

Lue myös:
Haasteellinen kroonistuva migreeni
Migreenin monet kasvot
3 tarinaa migreenistä

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Lancet Neurology 2015;14:10811090
Lancet Neurology 2015;14:10911100

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.