Coronaria ja Pihlajalinna saivat parhaat pisteet Finnwatchin tuoreessa sote-alan verovastuullisuusselvityksessä, Mehiläinen ja Attendo heikoimmat.
Finnwatch vertaili kuuden Suomessa toimivan sote-alan yrityksen verovastuullisuutta. Vertailussa olivat mukana Attendo, Mehiläinen, Cor Group (Coronaria), Pihlajalinna, PlusTerveys ja Terveystalo.
Täysin kotimaiset yhtiöt pärjäsivät vertailussa hieman kansainvälisten pääomasijoittajien hallinnassa olleita yrityksiä paremmin.
Aggressiiviset kansainväliset verojärjestelyt ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana vähentyneet. Kakki pääomasijoittajien hallinnoimat yritykset ovat luopuneet korkeakorkoisista osakaslainoista ja yhtiöiden keinotekoista velkaantumista on vähennetty.
– Julkinen keskustelu yhtiöiden verojärjestelyistä on vaikuttanut yritysten valitsemiin rakenteisiin. Myös kiristykset korkovähennysrajoituksia koskevaan verolainsäädäntöön ovat toimineet. Kiristettävää riittää kuitenkin vielä, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala tiedotteen mukaan.
Kansainvälisen aggressiivisen verosuunnittelun lisäksi raportti tarkastelee tulonmuunnoksi kutsuttua ilmiötä, jossa yrityksen yksittäisten työntekijöiden ansiotuloa pyritään muuttamaan matalammin verotettavaksi pääomatuloksi. Selvityksessä arvioidaan, että jos yritys hankkii yli 50 prosenttia lääkäripalveluista ostopalveluina, järjestely on verosuunnittelutarkoituksessa tehty.
Pihlajalinna ja Coronaria saivat vertailussa parhaat pisteet. Kolmannella sijalla oli PlusTerveys. Nämä yritykset voisivat Finnwatchin mukaan edelleen parantaa sijoitustaan laatimalla selkeät julkiset verovastuullisuuslinjaukset ja puuttumalla tulonmuuntoon palkkaamalla entistä useamman lääkärin suoraan työsuhteeseen.
Neljännellä sijalla oli Terveystalo, viidentenä Attendo. Heikoimmin vertailussa pärjäsi Mehiläinen.
Finnwatch on suomalaisen yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö. Sote-yritysten verovastuullisuutta käsittelevä selvitys toteutettiin joukkorahoituksella.
Kirjoittaja
Hertta Vierula
toimittaja
Kuva
Fotolia
Artikkeli on julkaistu ensin Lääkärilehdessä 29.5.2019.