Joulupukin poron Petteri Punakuonon nenän punaisuus johtuu poron nenän tehokkaasta verenkierrosta ja happea kuljettavien punasolujen runsaudesta. Punasolujen suuri määrä auttaa suojautumaan poroja paleltumiselta ja helpottaa säätelemään aivojen lämpötilaa.
Poron nenän mikroverenkierron tehokkuus käy ilmi British Medical Journalin joulunumerossa julkaistusta tutkimuksesta.
Nenän mikrosuonet ovat tärkeitä hapen viennissä, tulehduksen estämisessä ja lämpötilan säätelyssä, mutta vain muutamissa tutkimuksissa on analysoitu niiden toimintaa yksityiskohtaisesti. Norjalaiset ja hollantilaiset tutkijat vertailivat poron nenien verenkiertoa ihmisten neniin.
Videomikroskooppia käyttäen he tutkivat viiden terveen koehenkilön nenäontelot. Tutkimuksessa oli mukana myös yksi koehenkilö, jolla oli nenäpolyyppeja. Terveiden koehenkilöiden verisuonien tiheys oli 15 mm/mm2. Polyposiasta kärsivän koehenkilön nenän mikroverenkierto oli epäsäännöllinen eikä samanlaisia hiussuonia ollut nähtävissä.
Poron nenän mikroverenkierto muistutti ihmisten neniä, mutta kahden tutkittavan poron nenien verisuonitiheys oli kuitenkin 25 prosenttia suurempi eli 20 mm/mm2. Porojen nenissä oli havaittavissa punasolujen keskittymä.
Tutkijat havaitsivat poron nenästä myös suuren määrän limarauhasia, jotka auttavat poroja säilyttämään optimaalisen tilanteen vaihtuvassa säässä.
Myös infrapunalämpökuvat osoittivat porojen nenien punaisuuden.
– Poron nenän limakalvon verisuonien tiheys on 25 prosenttia suurempi kuin ihmisillä. Se selittää sitä, miksi Joulupukin poron Petteri Punakuonon nenä on punainen ja sopeutunut hyvin äärimmäisiin lämpötiloihin, tutkijat kirjoittavat.
BMJ:n sivuilla on myös video poron ja ihmisten nenän morfologiaa käsittelevästä tutkimuksesta.
Maria van der Meer
toimittaja
Kuva: Panthermedia
Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.