Valtaosa väestöstä altistuu ihmisen papilloomaviruksen (HPV) aiheuttamille tulehduksille jossain elämänsä vaiheessa. Yleensä nämä infektiot ovat täysin oireettomia. Vain pienellä osalla ne jäävät iholle tai limakalvoille pitkiksi ajoiksi ja aiheuttavat näkyviä muutoksia kuten syyliä, syövän esiastemuutoksia ja edelleen syöpää.
Miestä on aiemmin pidetty HPV-tulehduksen tartuttajana. LL Katja Keron väitöstutkimus kuitenkin muuttaa mielikuvaa. Tutkimuksen mukaan myös nainen voi olla tulehduksen tartuttaja parisuhteessa.
Seitsemän vuoden aikana suun HPV-tulehduksen esiintyvyys vaihteli eri seuranta-aikoina 15 ja 33 prosentin välillä.
– Tämä osoitti, että HPV-tulehdus on yhtä yleinen miesten suun limakalvoilla kuin aikaisemmin raportoimassamme tutkimuksessa heidän puolisoillaan, Kero kertoo.
Valtaosa miesten suun HPV-tulehduksista parani seurannan aikana. Suun krooninen HPV-infektio todettiin 14 prosentilla miehistä. Tupakointi lisäsi korkean riskin HPV-tyyppien aiheuttamien suutulehdusten kroonistumista, kun taas aikaisemmin sairastetut sukuelinten syylät suojasivat siltä.
– Suun HPV-tulehduksen ja suuseksin välillä ei löytynyt yhteyttä, Kero toteaa.
Sukuelinalueen HPV-tulehdus todettiin tutkimuksen alussa 36 prosentilla ja lopussa 33 prosentilla miehistä.
– Oireettomat HPV infektiot olivat alkutilanteessa yleisiä molemmilla sukupuolilla, mutta HPV:n tyyppien vastaavuus partnereiden välillä oli vähäinen. Naisen, mutta ei miehen, seksuaalinen riskikäyttäytyminen oli yhteydessä pariskunnan HPV-tyyppien vastaavuuteen, Kero sanoo.
Tutkimuksen perusteella myös naisen rooli miehen tartuttajana korostui. Partnerin ja siviilisäädyn vaihtaminen (eroaminen) lisäsivät miehen riskiä saada uusia HPV infektioita.
Keron väitöskirjatyö on osa suomalaista seurantatutkimusta, jossa tutkitaan HPV-infektioiden tartuntareittejä 329 perheessä. Tutkimuksessa keskityttiin tutkimukseen osallistuneiden 131 miehen aineistoon.
HPV-tyypitystä varten suun limakalvonäytteitä otettiin seitsemän vuoden aikana seitsemässä aikapisteessä sekä sukuelinalueen näytteitä tutkimuksen alussa ja lopussa. Samoilla käynneillä tehtiin vaaratekijöitä kartoittava kyselytutkimus.
Lähde:
Outcome of human papillomavirus infection among men in the Finnish Family HPV Study
Kuva:
Pixmac