Vuonna 2009 annettu sikainfluenssarokote ei lisännyt sikiökuolemia, osoittaa NEJM-lehdessä julkaistu laaja norjalainen rekisteritutkimus. Influenssaan sairastuminen raskauden aikana sen sijaan kasvatti kohtukuoleman tai keskenmenon riskiä.
A(H1N1)-pandemian aikana Norjassa 54 prosenttia raskauden toisella ja viimeisellä kolmanneksella olevista naisista otti rokotteen. Myös Norjassa suositeltiin raskauden aikana yhtä annosta Pandemrix-rokotusta. Raskaana olevista 8,9 prosenttia sairastui influenssaan.
Tutkimuksessa oli mukana 117 347 raskautta vuosilta 2009–2010. Sikiökuolemien ilmaantuvuus oli 4,9/1 000 synnytystä.
Tulosten mukaan raskauden aikana otettu influenssarokote vähensi merkittävästi influenssaan sairastumista (vakioitu riskisuhde 0,3, 95 % LV 0,25–0,34).
Raskauden aikana kliinisesti todetun influenssan saaneilla naisilla sikiökuoleman riski oli sen sijaan kohonnut (vakioitu riskisuhde 1,91, 95 % LV 1,07–3,41).
Rokotteen saaneilla naisilla sikiökuoleman riski oli sen sijaan pienentynyt, mutta vähennys ei ollut tilastollisesti merkitsevä (vakioitu riskisuhde 0,88, 95% LV 0,66–1.17).
Sikainfluenssarokotteen ja keskenmenojen yhteydestä oli esitetty julkisuudessa epäilyjä, vaikka aiempi tutkimus ei niihin antanut aihetta. Myös Norjassa asia oli noussut uutisotsikoihin, minkä vuoksi osa raskaana olevista naisista jätti ottamatta tarjotun rokotteen, tutkijat kirjoittavat.
Kyseessä on toistaiseksi laajin aihetta käsittelevä tutkimus. Aiemmissa tutkimuksissa Tanskassa ja Kanadassa ei myöskään todettu rokotteen lisäävän kohtukuoleman riskiä.
"Kun äidin influenssainfektion vaikutus sikiöön otetaan huomioon, lisää tutkimuksemme näyttöä siitä, että raskaana olevien rokottaminen influenssapandemian aikana ei vahingoita vaan saattaa hyödyttää sikiötä", tutkijat kirjoittavat.
Maria van der Meer
toimittaja
Kuva: Pixmac
Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.