Suomen molekyylilääketieteen instituutin (FIMM) tutkijat ovat tunnistaneet lääkeaineen, joka tehoaa nykyisille lääkkeille vastustuskykyiseksi muuntuneeseen influenssavirukseen. Kysymyksessä on uusi syöpälääke, jota parhaillaan testataan kliinisissä tutkimuksissa.
FIMMin tutkijat ovat jo aikaisemmin osoittaneet, että Suomessakin tavataan nykylääkkeille vastustuskykyisiä pH1N1-inluenssaviruskantoja. Sama tutkimusryhmä on nyt havainnut, että uudenlainen lääkeaine, MM2206-pienmolekyyli, estää koeolosuhteissa influenssavirusinfektion ja että pH1N1-viruskannat eivät pystyneet kehittämään vastustuskykyä tälle lääkeaineelle.
Vuonna 2009 koettiin 2000-luvun ensimmäinen influenssapandemia. Sen aiheutti uudenlainen influenssaviruskanta, pH1N1, ja sen seurauksena kuoli yli 50 ihmistä Suomessa. WHO suositteli vakavaoireisten potilaiden hoitoon viruslääke Tamifluta, joka on suunnattu viruksen omia proteiineja vastaan. Virukset kuitenkin pystyvät helposti muuntumaan vastustuskykyisiksi näille lääkkeille.
Suomen molekyylilääketieteen instituutissa (FIMM) toimiva lääketieteellisen systeemivirologian tutkimusryhmä yhteistyökumppaneidensa kanssa on hiljattain määrittänyt suomalaisista potilaista vuosina 2009–2013 otetuista näytteistä pH1N1-influenssaviruksen koko perimän.
Tutkijat löysivät yhdestä viruskannasta mutaation, joka teki sen vastustuskykyiseksi Tamiflulle. Tutkimus on julkaistu Genome Announcement -tiedelehdessä tämän vuoden alkupuolella. – Tämä löydös osoittaa, että tulevina epidemiakausina muitakin Tamiflulle vastustuskykyisiä viruskantoja saattaa kehittyä.
– Tästäkin syystä uudenlaisten influenssaan tepsivien lääkkeiden kehittämiseen tulisi panostaa, sanoo aiheesta väitöskirjaa tekevä tutkija Triin Lakspere. Helsingin yliopiston tiedotteessa.
Tällä viikolla julkaistussa uudessa tutkimuksessaan sama tutkimusryhmä osoitti, että influenssavirusten kohteena olevien isäntäsolujen omien toimintojen väliaikainen estäminen voi osoittautua tehokkaaksi keinoksi influenssatartunnan torjumisessa.
Tutkijat keskittyivät estämään solujen sisäisessä viestinnässä tärkeän molekyylin, proteiinikinaasin, toimintaa. Useiden tutkittujen vaihtoehtojen joukosta lääkeaine MM2206 osoittautui tehokkaaksi, ja sen avulla influenssavirusinfektio voitiin koeolosuhteissa estää. Tulos on erityisen mielenkiintoinen siitä syystä, että toisin kuin viruksia vastaan suunnattujen lääkkeiden osalta usein tapahtuu, influenssavirus ei pystynyt muuntautumaan vastustuskykyiseksi tätä lääkeainetta vastaan.
Kliinisiä testejä, joissa kyseisen aineen turvallisuutta ja tehokkuutta syöpälääkkeenä tutkitaan, on jo käynnissä.
– MM2206-molekyyliln kehittämistä pH1N1-influenssavirukseen tehoavaksi lääkkeeksi kannattaa jatkaa, kertoo aiheesta toukokuussa Helsingin yliopistossa väittelevä tutkija Oxana Denisova.
Kirjoittanut:
Ulla Järvi
toimittaja
Kuva:
Picmac