Viime vuosina saatujen tutkimusviitteiden mukaan purkkikalsium lisäisi sydäntapahtumia. Lisäksi on esitetty epäilyksiä kalsiumlisän tehosta luunmurtumien ehkäisyssä.
Onko kalsiumlisä riski sydänterveydelle, professori, ylilääkäri Mikko Syvänne Sydänliitosta?
– Tutkimustulokset ovat hyvin vaihtelevia ja ristiriitaisia. Ne perustuvat paljolti havaintotutkimuksiin, joissa pitkän seuranta-ajan jälkeen katsotaan, korreloiko kalsiumlisän käyttö tautitapahtumiin. Joissakin on tullut viitteitä siitä, että kalsiumlisä lisäisi sydänsairauksien riskiä, mutta näyttö ei ole johdon- eikä yhdenmukaista.
Vähentääkö kalsiumlisä luunmurtumia, endokrinologi, osastonlääkäri Tuula Pekkarinen HYKS Vatsakeskuksesta?
– Uusimman meta-analyysin mukaan kalsiumin saannin lisääminen joko ravinnon kalsiumina tai kalsiumtablettina lisää yli 50-vuotiaiden naisten luuntiheyttä muutamalla prosentilla. Aiempien meta-analyysien mukaan murtumariski pienenee kalsium- ja d-vitamiinilisällä noin 15 prosentilla.
Onko puhe kalsiumlisän sydänriskeistä paljon melua tyhjästä, Syvänne ja Pekkarinen?
– Ei. Tutkimukset ovat ihan hyvin tehtyjä, mutta kokonaisnäyttö on ristiriitaista. Yhtään laajaa nimenomaan sydänsairauksia koskevaa kalsiumtutkimusta ei ole tehty. Yksi tutkimus sanoo yhtä ja toinen toista. Kaikissa tutkimuksissa on omat ansionsa ja heikkoutensa. Kun katsotaan kokonaisuutta, useimmiten kalsiumin vaikutus sydänsairauksiin on ollut neutraali.
– Tietty perusta kalsiumtablettien sydänriskeille on olemassa. Tiedetään, että kalsiumtabletti nostaa veren kalsiumpitoisuutta hetkellisesti enemmän kuin maitotuotteen kalsium. Teoriassa sydänriskit ovat mahdollisia, mutta suositusten mukainen kalsiumtablettien käyttö tuskin lisää merkittävästi sydäntapahtumia. Se tiedetään, että kalsiumin runsas saanti lisää virtsatiekivien riskiä ja voi aiheuttaa vatsavaivoja ja ummetusta. Suosituksia on siis syytä noudattaa.
Miksi tutkimustulokset ovat niin ristiriitaisia, Pekkarinen?
– Kalsiumtutkimuksissa on aina heikkoutena se, että ihmiset keskeyttävät, eivät syö tabletteja tai käyttävät omia tablettejaan tutkimuslääkkeen lisäksi. Olisi tärkeää tehdä tutkimus, jonka päätepisteenä olisivat nimenomaan sydäntapahtumat. Tällaista tuskin tehdään, koska tarvittaisiin todella suuri potilasmäärä ja pitkä seuranta-aika.
Kenen olisi hyvä käyttää kalsiumlisää?
– Yli 50-vuotiaat naiset ovat osteoporoosin riskiryhmää. He voivat käyttää kalsiumlisää, jos eivät saa riittävästi kalsiumia ravinnosta. Ensisijaisesti suositaan kuitenkin ravintoa.
Voiko kalsiumsuosituksia noudattaa turvallisin mielin, Syvänne?
– Vallitseva käsitys on, että sydämen vuoksi ei ole estettä huolehtia suositusten mukaisesta kalsiumin saannista.
– Kalsiumin saantisuositus on 800 mg päivässä. Turvallisen saannin yläraja on 2500 mg. Kehottaisin pyrkimään suositusten mukaiseen kalsiumin saantiin, mieluiten ruokavalion keinoin. Jos se ei ole mahdollista, sitä voi täydentää kalsiumlisällä.
Kirjoittanut:
Anne Seppänen
toimittaja
Julkaistu Lääkärilehdessä 48/15.