Painehaavoista jää tunnistamatta yli puolet

Painehaava voi syntyä hyvin nopeasti, esimerkiksi ambulanssikuljetuksen aikana.

Tehokas painehaavojen eli makuuhaavojen ennaltaehkäisy parantaa hoidon laatua ja vähentää potilaan kipuja. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kehitellään painehaavapotilaille muun muassa ambulanssikäyttöön soveltuvaa erikoispatjaa, joka poistaa tai keventää kehoon kohdistuvaa painetta. Tämä minimipainepatja on HUS:n mukaan maailman ensimmäinen ambulanssikäyttöön soveltuva painehaavojen ehkäisyyn soveltuva patja.

HUS:n tiedotteen mukaan terveydenhuollossa jää havaitsematta jopa yli 60 prosenttia painehaavoista, vaikka niiden ehkäisy on halvempaa kuin niiden hoito. Painehaava voi syntyä hyvin nopeasti, jopa alle puolessa tunnissa.

Painehaavojen ehkäisyssä on tärkeää huolehtia kehoon kohdistuvan paineen lisäksi ihon kunnosta ja hyvästä ravitsemuksesta.

HUS:n hyvän hoidon strategisena tavoitteena on arvioida tulevaisuudessa 80 prosenttia vuodenhoitopotilaista normaalin hoidon aikana myös painehaavariskin osalta. Tällä hetkellä arvioinnin kattavuus on noin 50 prosenttia. Kattavuus on noussut noin 5 prosentin vuosivauhtia.

HUS:n ja Medimattress Oy:n yhteistyössä kehittelemän patjan ensimmäinen versio on jo koekäytössä ja sitä esiteltiin Espoon sairaalassa Stop painehaavoille -päivänä.

Kirjoittaja
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva
HUS/Paavo Holi

Artikkeli on alun perin julkaistu Lääkärilehdessä 48/2019.