Ehkäisevän päihdetyön (EHYT ry) ja Helsingin Diakonissalaitoksen neuvontapalvelussa on ollut vilkasta heinäkuussa.
Suurin soittajaryhmä ovat omaiset, jotka soittavat vanhusten alkoholiongelmista. Soittoja on tullut paljon myös lastensa päihteidenkäytöstä huolestuneilta vanhemmilta. Puheluja tuli heinäkuussa lähes 50 prosenttia tavanomaista enemmän.
Yhdistävä tekijä puheluissa on ollut se, että soittajat kertovat huomanneensa ongelman niinkin arkisessa tilanteessa kuin kesällä kodin ruokapöydässä. EHYT ry:n mukaan ilmiö on toistunut myös aiempina kesinä. Kun lomalla on ollut mahdollisuus viettää aikaa yhdessä, ongelmat alkavat tulla esille.
Iltaisin ja viikonloppuisin palvelussa päivystävän HDL:n mukaan soitot ovat lisääntyneet kesällä etenkin ilta-aikaan. Soittajana on aiempaa useammin päihteidenkäyttäjän läheinen. EHYT ry:n aikuistyön päällikkö Antti Hytin mukaan soittajat harmittelevat, ettei arkena ole yhteistä aikaa.
– Pitkä välimatka, stressi ja kiire ovat yleisimmät selitykset sille, miksi läheisessä tapahtuneet muutokset ovat jääneet huomaamatta tai niitä ei ole haluttu nähdä, hän kertoo.
Monelle tuottaa pään vaivaa, miten alkoholiongelman voi ottaa esille iäkkäämmän ihmisen kanssa. Hytin mukaan lääkkeiden ja alkoholin yhteisvaikutuksista keskusteleminen voi olla hyvä tapa lähestyä aihetta.
Lähde:
EHYT ry
Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja
Kuva:
Panthermedia
Päihdeneuvontapuhelin vastaa ympäri vuorokauden kaikkina viikonpäivinä ja tarjoaa ammattiapua ja tukea päihteisiin liittyvissä kysymyksissä. Numero on 0800 900 45. Kysyä voi omasta, läheisen tai asiakkaan päihdeongelmasta. Palvelu on anonyymi ja maksuton. Puheluja ei nauhoiteta.