Osteoporoosin hoidosta kiistaa tiedeyhteisössä

Liikaa lääkkeitä vai ei? Teppo Järvisen tutkimukset jakavat näkemyksiä.

Professori Teppo Järvisen ja tutkijaryhmän artikkelit ovat herättäneet keskustelua osteoporoosin hoidosta sekä Suomessa että maailmalla.

Tutkijat kyseenalaistavat vallitsevan käytännön lonkkamurtumien ehkäisyssä. He katsovat, että valtaosa iäkkäiden murtumista johtuu kaatumisista, ei osteoporoosista, ja että lääkehoidon hyöty on marginaalinen. Parasta ehkäisyä olisivat tupakoimattomuus, fyysinen aktiivisuus ja terveellinen ruokavalio.

Artikkelit julkaistiin BMJ:ssa ja Journal of Internal Medicine -lehdessä. Muun muassa arvostettu American Society for Bone and Mineral Research (ASBMR) otti kirjoituksiin terävästi kantaa.

ASBMR:n mukaan kirjoittajat ovat valinneet viitteitä tarkoitushakuisesti ja osteoporoosilääkkeitä käytetään itse asiassa liian vähän.

– BMJ:n artikkeli on herättänyt paljon keskustelua ja hämmennystä. Tiedemaailmassa se on saanut aikamoisen täystyrmäyksen, sanoo HUS:n endokrinologian ylilääkäri, osteoporoosin Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja Leo Niskanen.

Liikaa puutteita ja kiistanalaisuuksia

Niskanen katsoo, että artikkeleissa on monta puutetta ja kiistanalaista asiaa.

– Kirjoituksissa sanotaan, että luuntiheysmittausta ei tulisi käyttää lainkaan, osteoporoosin lääkehoito on turhaa ja että elintapahoidot olisivat laiminlyötyjä. Nämä ovat kestämättömiä väitteitä.

Niskanen huomauttaa, että kaatumisten ehkäisystä osteoporoottisten murtumien vähentämisessä ei ole tutkimusnäyttöä.

– On tiedetty jo pitkään, että lääkkeiden teho lonkkamurtumien estossa ei ole yhtä hyvä kuin nikamamurtumien estossa. Se, ettei niillä olisi mitään vaikutusta, ei pidä paikkaansa.

– Näkökulmia on useita, ja on hyvä, että keskustellaan, Niskanen toteaa.

Keskustelulta hän toivoo rakentavuutta. Toiminta on epäeettistä, jos potilaat jättävät tarpeelliset hoidot kesken uutisoinnin takia.

Käypä hoito -suositus pöydälle?

BMJ:n Too much medicine -sarjassa julkaistu artikkeli on muun muassa poikinut enemmän vastineita kuin yksikään sarjan aiemmista artikkeleista. Vastaanotto ei yllättänyt Helsingin yliopiston ortopedian professorina työskentelevää Teppo Järvistä.

– Oli onnekasta saada artikkeli julkaistua foorumilla, jossa myös ymmärrettiin odottaa, että kimppuun hyökätään.

Järvinen harmittelee, että kritiikkiä esitetään liiaksi tunnetasolla. Artikkeli on käynyt läpi BMJ:n vertaisarvioinnin. Järvinen kaipaa kriitikoilta yksityiskohtiin ja tieteelliseen argumentaatioon pureutuvaa keskustelua, mutta kirjoittajia ei ole pyydetty sellaiseen.

– Nyt tuntuu siltä, että tämä on viimeinen juttu, jonka kirjoitan osteoporoosista. Olen sanonut, mitä on sanottavaa. Ala on niin korruptoitunut.

Järvisen mukaan artikkeli asettaa suomalaisen Käypä hoito -suosituksen outoon valoon, ja sitä olisi syytä tarkastella uudestaan.

Käypä hoito -työryhmän Leo Niskanen toteaa, että suosituksiin ei tehdä muutoksia yhden artikkelin pohjalta.

Lue myös:
Vanhuksen lonkkaa ei murra osteoporoosi vaan kaatuminen
Osteoporoosin hoitoon uusia ohjeita

Kirjoittanut:
Miia Soininen
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 36/15.