Rokotusasetus muuttui maaliskuussa. Jäykkäkouristusrokotus annetaan jatkossa 20 vuoden välein alle 65-vuotiaille ja 10 vuoden välein yli 65-vuotiaille.
Eikö tetanuksesta ole enää vaaraa, THL:n rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Tuija Leino?
– On toki. Se, että esimerkiksi eläinten lantaa ei ole joka pihassa, on voinut vähentää altistumista jonkin verran. Se ei kuitenkaan ole muutoksessa olennaista. Tetanusbakteerin itiöt ovat hyvin resistenttejä, ja niitä voi löytää lähes kaikkialta. Muutosta ei tehty sen vuoksi, että tetanusbakteerille altistuminen olisi harvinaisempaa tai riski olisi pienempi.
Millä perusteella muutos tehtiin?
– Ikäluokat, jotka ovat saaneet sekä lapsuusrokotukset että lukuisia tehosteita, ulottuvat 65 vuoden ikään. Heillä on korkeat vasta-ainetasot, ja heille riittää harvempi tehostaminen. Nyt tiedetään, ettei enää tarvita 10 vuoden välein tehosteita, kun historiassa on paljon annoksia. Ikäluokat, joilta puuttuu lapsuusrokotuksia, eli 65 vuotta täyttäneet, jatkavat entisellä 10 vuoden välein -ohjelmalla.
Onko muutoksessa riskejä?
– Kyllä, jos ajatellaan, että tehosteiden harvennus tarkoittaa, että ne eivät ole tärkeitä. Jos olisimme vain todenneet, että 20 vuoden välein tehostus riittää, ongelmaksi olisi voinut tulla asian muistaminen. Lääkärin pitää muistaa hoitaessaan suuren riskin haavoja tetanuksen mahdollisuus ja immunoglobuliinin käyttö. Etenkin, jos rokotuksesta on pitkä aika.
Milloin tetanustehoste voidaan antaa?
– Rokotukset suositellaan annettaviksi tietyssä iässä (25, 45 ja 65 vuotta). Lisäksi tehoste suositellaan annettavaksi, jos potilaalla on suuren tetanusriskin haava ja edellisestä tehosteesta on yli 10 vuotta.
Tetanustehosterokotus suojaa myös hinkuyskää ja kurkkumätää vastaan. Voiko harvennettu rokotusväli lisätä hinkuyskäepidemioita?
– Päinvastoin. Vuosikymmeniä käyttämässämme aikuisten tetanusrokotteessa ei ole ollut mukana hinkuyskää. Nyt 25 vuoden iässä annettava tehoste annetaan yhdistelmärokotteena, jossa on hinkuyskätehoste. Uudistuksella siis lisätään hinkuyskää sisältävän rokotteen käyttöä.
– Kurkkumätä on 1990-luvulta lähtien ollut mukana kaikissa tetanusrokotteissa, ja sen tehostaminen aikuisiässä hiukan vähenee. Joka tapauksessa koko aikuisiän edelleenkin tehostamme lapsuudessa saatuja kurkkumätärokotuksia.
Harvemman rokotusvälin suhteen Suomessa seurataan nyt muun muassa Ruotsin, Englannin ja Espanjan jalanjäljissä. Millaisia kokemuksia näistä maista on?
– Tetanustautitaakan ei niissä ole ilmoitettu lisääntyneen, ei myöskään haavan hoidon yhteydessä annettavien ad hoc -tehosteiden. Esimerkiksi Englannissa ohjeistetaan käyttämään kohtalaisen herkästi immunoglobuliinia korkean tetanusriskin haavassa.
kirjoittaja: Tuomas Keränen
toimittaja
kuva: Fotolia
Julkaistu Lääkärilehdessä 16/2018.