Potilaalle jalan ”veritulppa” on usein huolen aihe ja vaaran paikka – mutta onko se sitä todella? Verisuonikirurgit tekivät aiheesta systemaattisen katsauksen.
Kirjoittajat totesivat aluksi, että hoitavalla lääkärillä ei ole nykytiedon valossa riittävää näyttöä laskimotrombin hoidosta tai ennusteesta. Siispä he kävivät läpi huolellisesti kaikki julkaisut aiheesta ja kiinnittivät erityisesti huomiota paikallisiin komplikaatioihin, keuhkoemboliaan, uusiutumaan ja vuotoihin.
Kirjallisuudesta löytyi vuosilta 1950–2015 yhteensä 4 261 julkaisua säären laskimotrombista, mutta niistä vain 15 täytti etenevän tutkimuksen kriteerit ja vain 5 oli satunnaistettuja. Riski, että säären syvä laskimotukos nousi reisitasolle, oli 9 % ja keuhkoembolian riski vain 1,5 %. Tulpan uusiutumisriski vaihteli tasolla 3–6 % ja vuotokomplikaatioriski tasolla 0–2 %. Yksikään tutkimus ei tukenut sitä, että antikoagulaatiohoidosta olisi hyötyä haittatapahtuman estämisessä.
Lopputulema oli, että tutkimusnäyttö säären syvän laskimotukoksen hoidosta on kehnoa ja että antikoagulaatiohoidoista ei näytä nykytiedon mukaan olevan hyötyä. Kuolleisuutta ei ilmennyt, toisin kuin korkeassa reiden trombissa, jossa se on noin 0,4–1 % ja liittyy usein keuhkoemboliaan. Erillinen säären laskimotulppa on siis melko huoleton hoidettava, mutta korkeaan reisitason tukokseen liittyy useammin vakavia komplikaatioita ja silloin antikoagulaatio on paikallaan.
Lähde: Garry J ym. Systematic review of the complications following isolated calf deep vein thrombosis. Br J Surg 2016;103:789–96.
Kirjoittaja:
Hannu Paajanen
gastrokirurgian professori
Kuva: Fotolia
Julkaistu Lääkärilehdessä 39/2016.