Tuoreimpiin laihdutustrendeihin kuuluu jaksottainen paasto eli 5:2-dieetti. Sen mukaan viitenä päivänä viikossa syödään entiseen tapaan ja kahtena erillisenä paastopäivänä noin neljännes tavallisesta eli 500–600 kilokalorin verran.
Dieetti tuli tutuksi BBC:n lääkäritoimittaja Michael Mosleyn televisiodokumentista. Sen luvataan pudottavan painoa puoli kiloa viikossa ja korjaavan rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä.
– Mitään pätevää näyttöä dieetin hyödyistä ei ole, muistuttaa apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen HUS:n Lihavuustutkimusyksiköstä.
– Yksittäisten henkilöiden kokemukset toki vaihtelevat. Osa kertoo laihtuneensa ja saaneensa parannettua ruokavaliotaan. Pahimmillaan se voi kannustaa ahmintaan ja laukaista syömishäiriöitä.
Ruokavalio voi muodostaa kierteen, jossa ajatukset keskittyvät ruokaan: paastopäiviin ja niihin valmistautumiseen.
– Tällaiset ruokahifistelyt ruokkivat ajatusta siitä, että tavoitteena ei ole pysyvä elämäntapamuutos vaan kertaluonteinen kuuri, Pietiläinen sanoo.
– Paastopäivän kalorimäärästä on myös lähes mahdotonta saada tasapainoisesti ravintoaineita. 500 kilokalorin päiväannos on niin pieni, että ruokavalio pitää suunnitella tarkoin, ettei ilmene proteiini- tai vitamiinipuutoksia.
Pietiläisen mukaan lihavien potilaiden ruokapäiväkirjoista ilmenee, että osa noudattaa 5:2-dieetin mukaista käyttäytymistä jo ennestään.
– Joidenkin potilaidemme elämään kuuluu epäsäännöllisyys, ryöpsähdykset ja toisaalta ruoan rajoittamiset. Tämäkin vahvistaa käsitystä siitä, ettei 5:2-dieetti toimi hoitokeinona.
Maria van der Meer
toimittaja
Kuva: Panthermedia
Julkaistu Lääkärilehdessä 34/13.