Lehdissä on viime päivinä kirjoitettu vihaisista ampiaisista, jotka hyökkäävät ihmisten kimppuun. Viimeisin tapaus oli viime viikonloppuna Porissa. Järjestäjien mukaan Porisperen festivaalialueella hoidettiin viikonlopun aikana yli kahtakymmentä ampiaisen piston saanutta ihmistä.
Luonnontieteellisen keskusmuseon museomestarin Pekka Malisen mukaan ampiaiset eivät ole sen ilkeämpiä kuin mehiläiset tai kimalaiset.
– Ampiaiset syövät siitepölyn ja meden lisäksi lihaa, kalaa, olutta, hedelmiä ja monia muita ruokapöydän herkkuja. Siksi ne viihtyvät ihmisten läheisyydessä. Mehiläiset ja kimalaiset tyytyvät vain kasvien antimiin ja pysyvät siksi kaukana ruokapöydästä, hän sanoo.
Malisen mukaan ampiaisten määrä saattaa tuntua nyt paljolta, sillä kesän lopulla yhdyskunta-ampiaisten pesät hajoavat. Tästä syystä ne kulkevat päämäärättöminä ja keräävät proteiinia, kunnes kuolevat ensimmäisten pakkasten saavuttua. Ainoastaan ampiaisten ja kimalaisten hedelmöittynyt kuningatar talvehtii ja perustaa keväällä uuden pesän.
Satoja eri lajeja
Moni lajittelee pistiäiset kolmeen lajiin: ampiaisiin, mehiläisiin ja kimalaisiin. Totuus on kuitenkin ihmeellisempi. Suomessa on yli 40 ampiaislajia, joista osa elää yhdyskunnissa ja osa on erakoita. Myös kimalaisia löytyy hieman vajaa 40 lajia ja mehiläisiä vajaat 200.
– Näiden lisäksi on hyönteisiä, jotka muistuttavat ampiaisia, mutta eivät ole Tällaisia ovat esimerkiksi perhosiin kuuluvat lasisiivet ja kukkakärpäset, Malinen sanoo.
Hänen mukaansa ampiaiset ovat herkempiä pistämään, sillä ne eivät kuole piston jälkeen, kuten mehiläiset.
– Mehiläinen pistää yleensä vain, jos sen päälle astuu tai pesän rauhaa häiritään, hän sanoo.
Vältä pistoja
Terveystalon allergologian erikoislääkäri Peter Csonkan mukaan pistoilta kannattaa suojautua.
– Suojaava vaatetus on tärkeää. Terassilla syöminen houkuttelee ampiaiset paikalle ja siksi ruoka kannattaa korjata pois heti syömisen jälkeen. Ampiaisia ei pidä huitoa, sillä ne pistävät, jos kokevat tilanteen uhkaavaksi, hän sanoo.
Jos pihapiirissä on paljon ampiaisia, voi tehdä ampiaispyydyksen. Csonka muistuttaa, että pyydystä ei pidä tehdä sinne, missä ihmiset viettävät aikaa. Pyydyksen tarkoitus on nimittäin houkutella ampiaisia luokseen.
Pekka Malinen suosittelee hyönteisbaarin perustamista.
– Hyvässä lykyssä ampiaiset kokoontuvat sinne aterioimaan ja jättävät ihmiset rauhaan. Baarissa voi tarjoilla viipaloituja hedelmiä ja makeaa nestettä. Sinne tulee myös kauniita päiväperhosia ruokailemaan, kuten amiraali, neitoperhonen, suruvaippa ja herukkaperhonen, hän sanoo.
Auta allergista
Jos pistiäinen pistää, täytyy tilannetta tarkkailla. Csonkan mukaan pistoa ei pidä painella ja hieroa, koska se levittää myrkkyä. Jos pisto aiheuttaa muutakin kuin pistokohdan turpoamisen, pitää mennä lääkäriin.
Pistiäisille allergisten täytyy olla erityisen valppaina, jos pistoksia on useita tai pistos on kohdistunut päähän. Mitä nopeammin oireet lisääntyvät, sitä nopeammin reaktion saanut pitää viedä ensiapuun. Voimakkaassa allergiareaktiossa pistoskohta ja sen ympäristö turpoavat kokonaan. Oireita voi olla myös laajemmin kehossa.
– Lieviä allergisia oireita voi hoitaa antihistamiinilla. Jotkut saavat pistosta voimakkaan ja nopeasti etenevän reaktion. Näiden ihmisten ainoa hoitokeino on adrenaliinin pistäminen lihakseen. Siksi hyvin allergisten ihmisten pitäisi kantaa mukanaan adrenaliinikynää, hän sanoo.
Harva kuolee
Csonka huomauttaa, että pistiäisen pistoon kuoleminen on hyvin harvinaista.
– Ihmiset pelkäävät pistoista aiheutuvaa anafylaktistä shokkia. Keskimäärin shokkiin ei kuole edes yhtä ihmistä vuodessa. Lisäksi pistosta johtuva anafylaktinen reaktio on melko harvinainen. Niitä on noin 10 prosenttia kaikista anafylaksioista. Shokin saa useammin esimerkiksi ruuasta ja lääkeaineista, hän sanoo.
Vakavan pistosreaktion saaneille Csonka suosittelee siedätyshoitoa.
– Siedätyshoito on pistoshoitona annettavaa hoitoa, joka kestää noin viisi vuotta. Ensimmäisenä tutkitaan, onko henkilö allerginen ampiaisille vai mehiläisille. Siedätyshoitoon voi hakeutua lääkärin lähetteellä perusterveydenhuollosta, hän sanoo.
Sekä Pekka Malinen että Peter Csonka huomauttavat, että vaikka pistokset ovat epämukavia ja haitallisia, pistiäiset ovat tärkeä osa luontoamme. Ne pistävät pääasiassa puolustaakseen itseänsä ja pesäänsä.
Toimi näin ampiaisen tai mehiläisen pistoissa (Lähde: Terveyskirjasto)
1. Lievitä paikallinen kipu kylmällä.
2. Poista mehiläisen pistin varovasti, ettei myrkkypussi tyhjene ihoon.
3. Jos pistos tai pistokset aiheuttavat hengenvaarallisen, anafylaktisen reaktion, soita välittömästi hätänumeroon 112.
4. Jos henkilöllä on oma ensiapulääke, annetaan se ohjeen mukaisesti välittömästi (adrenaliinipistos).
5. Seuraa autettavan tilaa ammattiavun tuloon saakka ja soita 112 uudestaan, jos tila selkeästi muuttuu.
Lähde:
Terveyskirjasto
Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja
Kuva:
Panthermedia