Oletko päivystyspotilas?

Selvitysten mukaan 30–40 % päivystyksiin tulevista potilaista voisi hyvin odottaa seuraavaan arkipäivään. Päivystyksessä jokainen kiireetön potilas hidastaa kriittisesti sairaiden hoitoonpääsyä.

Selvitysten mukaan 30–40 % päivystyksiin tulevista potilaista voisi hyvin odottaa seuraavaan arkipäivään. Päivystyksiä ruuhkauttaa se, että ihmiset eivät pääse virka-aikana lääkärin vastaanotolle. Usein asiat ovat kiireettömiä, Potilaan Lääkärilehti kertoi toukokuussa.

Päihde- ja sosiaalihuolto ei pääsääntöisesti toimi päivystysaikaan, joten ­päivystykset paikkaavat puuttuvaa vanhustenhoitoa, katkaisuhoitoa ja selviämishoitoasemaa. Päivystyksessä jokainen kiireetön potilas hidastaa kriittisesti sairaiden hoitoonpääsyä.

Ketkä kuuluvat päivystykseen?

Päivystyksenä hoidetaan sellaiset potilaat, joiden tutkimusta ja hoitoa ei voida turvallisesti siirtää tehtäväksi omalle terveysasemalle seuraavana arkipäivänä, kerrotaan Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän verkkosivuilla.

Kaikkien päivystykseen saapuvien potilaiden hoidontarve ja oireiden kiireellisyys arvioidaan tulovaiheessa. Potilaat hoidetaan heidän sairautensa vaatimassa kiireellisyysjärjestyksessä – ei tulojärjestyksessä.

Hätätila- ja kiireellistä hoitoa vaativat potilaat hoidetaan Päijät-Hämeessä ympäri vuorokauden Akuutti24:ssä. Virka-aikana kiireellistä hoitoa tarvitsevat hoidetaan kuitenkin ensisijaisesti oman alueen terveysasemalla.

Tavanomaiset päivystysluontoiset vaivat kuten hengitystietulehdukset, selkäkivut, nyrjähdykset ja lasten korvatulehdukset tutkitaan ja hoidetaan terveysasemilla.

Hätätilanne ja kiireellinen tilanne

Henkeä uhkaavassa tilanteessa on toimittava nopeasti. Jos on syytä epäillä aivohalvausta tai aivoverenkiertohäiriötä tai kyseessä on voimakas hengenahdistus tai rintakipu, tulee soittaa välittömästi hätänumeroon 112.

Henkeä uhkaavia terveysongelmia ovat kova rintakipu, halvausoire, tajuttomuus, hengitysvaikeus, yltyvä kouristuskohtaus tai vaikea tapaturma.

Kiireellisessä tilanteessa potilaalla ei ole välitöntä hengenvaaraa, mutta tilanne vaatii kuitenkin kiireellistä hoitoa. Päijät-Hämeessä Akuutti24 on tarkoitettu potilaille, jotka tarvitsevat kiireellistä hoitoa äkillisen sairastumisen, vamman tai pitkäaikaisen sairauden pahentumisen vuoksi välittömästi. Ennen lähtöä tulee soittaa Akuutti24-neuvontaan (03) 819 2385.

Kiireellistä hoitoa vaativia terveysongelmia ovat muun muassa tapaturmainen vamma, runsaasti vuotava haava, näköhäiriöt, äkillisesti alkanut sekavuus tai voimakas päänsärky, hengenahdistus, vaikea allerginen reaktio, paheneva vatsakipu, voimakas selkäkipu sekä alle yksivuotiailla heikentynyt yleiskunto.

Miten löydän oman alueeni päivystyspalvelut?

Päivystys on oikea paikka, jos joutuu vakavaan tapaturmaan tai sairaus vaatii hoitoa heti, todetaan HUS:in verkkosivuilla. Sivuilta saa myös tarkempia ohjeita.

Hyks-alueen (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kerava ja Kirkkonummi) asukkaat voivat soittaa Terveysneuvontapalveluun (09) 10023 tarvitessaan tietoa terveyspalveluista tai hoito-ohjeita. Numerosta vastataan joka päivä ympäri vuorokauden.

Tampereella ensiapu Acutassa hoidetaan ne äkillisesti loukkaantuneet ja sairastuneet potilaat, joita ei voida hoitaa terveysasemilla. Ohjeita muille kuin tamperelaisille Pirkanmaan sairaanhoitopiirin asukkaille löytyy sairaanhoitopiirin verkkosivuilta.

Omat ohjeensa antavat myös esimerkiksi Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, Lapin sairaanhoitopiiri, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriPohjois-Savon sairaanhoitopiiri sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.

Muiden alueiden asukkaiden kannattaa etsiä tietoja oman alueensa palveluista esimerkiksi hakukone Googlesta kirjoittamalla kenttään oman sairaanhoitopiirin tai kunnan nimi sekä "päivystys".

Sirpa Kulonen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Lisää aiheesta:
Hoitoa oikeassa paikassa
Kuopiossa ehdotetaan sairaanhoitajavastaanottoa yhteispäivystyksen ruuhkiin
Päivystys kuormittuu kiireettömän hoidon hakijoista