Yksityisten lääkeyhtiöiden maksama tutkimusrahoitus on aiheuttanut epäilyjä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n viranomaistoiminnan puolueettomuudesta ja riippumattomuudesta. THL tekee lääkeyhtiöiden rahoittamaa rokotetutkimusta ja osallistuu samanaikaisesti rokotteiden hankintaan asiantuntijana ja valmistelijana. Joissain tapauksissa se myös tekee itse hankintapäätöksiä.
Asetelma on herättänyt epäilyksiä rahoituksen vaikutuksesta hankintapäätösten asianmukaisuuteen.
Oikeuskanslerin mukaan ei ole syytä epäillä, etteivätkö ministeriö ja THL pystyisi turvaamaan hankintojen valmistelun ja päätöksenteon puolueettomuutta. Riippumattomuus ja sen arvioitavuus on pyritty varmistamaan toimintakäytännöillä, rakenteellisilla ratkaisuilla ja avoimuudella. Tärkeää on myös, miltä valmistelu ja päätöksenteko näyttävät ulospäin.
THL: Toimenpiteisiin on ryhdytty
THL tiedottaa, että toimenpiteisiin on jo ryhdytty. THL:n mukaan rokotetutkimus on jo aiemmin siirretty kokonaan eri osastolle kuin rokotteiden hankintaan liittyvä asiantuntija- ja valmistelutyö.
THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kertoo tiedotteessa, että toimintojen eriyttämistä jatketaan. Yksi vaihtoehto olisi rokotteita koskevan tutkimustoiminnan yhtiöittäminen. Se kuitenkin vaatii sosiaali- ja terveysministeriön tuen edetäkseen ja vie aikaa.
Oikeuskansleri pitää selvänä, että THL:n rooliin tartuntatautien torjunnan asiantuntijana kuuluu rokotetutkimuksen tekeminen, eikä tutkimusta voi tehdä täysin erillään rokotteita kehittävistä lääkeyhtiöistä. Rokotteiden hankintaprosessin yleisen uskottavuuden kannalta THL:n asemaa puolueettomana asiantuntijana olisi kuitenkin syytä vahvistaa, oikeuskansleri summaa.
– Otamme oikeuskanslerin näkemykset vakavasti. Käymme tilanteen läpi STM:n kanssa ja ryhdymme tarvittaviin toimiin, Tervahauta sanoo.
Kirjoittaja
Hertta Vierula
toimittaja
Kuva
Fotolia
Artikkeli on julkaistu alun perin Lääkärilehdessä 10.5.2019.