Koronapandemian aikana nuhakuumeiden ja vatsatautien leviäminen on vähentynyt selvästi, kun oireiset ovat pysyneet kotona, käsihygieniaan on panostettu ja julkisilla paikoilla on käytetty maskeja. Rajoitusten päättyessä kontaktien lisääntyminen mahdollistaa taas tavallisten infektioiden kierron.
Israelissa sekä lasten että aikuisten hengitystieinfektioiden määrät lähtivät rajoitusten purkamisen jälkeen heti kasvuun, samoin lasten vatsatautidiagnoosit. Erityisen paljon infektioita kertyi 0–3-vuotiaille, joilla ilmaantuvuustiheysluvut nousivat jopa pandemiaa edeltäneen ajan lukuja korkeammiksi. Osasyy saattaa olla se, että koronan pelossa lapset vietiin herkemmin vastaanotolle diagnosoitaviksi.
Tutkijat toteavat, että sama ilmiö on odotettavissa muissakin maissa rajoitusten purkamisen jälkeen.
JAMA Network Openissa julkaistussa tutkimuksessa verrattiin yli 386 000 potilaan infektiokäyntejä ennen pandemiaa, koronarajoitusten ja sulkujen aikana 2020 sekä rajoitusten purkua seuranneiden kolmen kuukauden aikana 2021.
Suomessa RSV- ja influenssaepidemiat jäivät viime talvikaudella kokonaan väliin. Rinovirustartuntoja on ollut rajoitustenkin aikana. Tartuntatautirekisterin tilastoissa viime vuonna huippulukuihin nousseet parainfluenssalöydökset näyttävät nyt tasaantuneen, mutta RS-virusta on jo liikkeellä paljon.
Myös kausi-influenssaepidemia voi käynnistyä. Koko viime vuoden aikana Suomessa ilmoitettiin yhteensä vain 511 influenssalöydöstä, mutta tämän vuoden tammikuussa niitä on kertynyt jo 136. Koko Euroopassa valtaosa löydöksistä on A-tyypin virusta A(H3N2). Euroopan tartuntatautiviraston mukaan tautitilanne vaihtelee maittain, ja lisääntyneitä tapausmääriä on raportoitu mm. Virosta ja Norjasta.
Lastenlääkärit Ilari Kuitunen ja Marjo Renko varoittivat viime syksynä Lääkärilehden pääkirjoituksessa lasten tautitaakan kasvusta rajoitusten purkamisen jälkeen. He totesivat pandemian näyttäneen, miten sitä voidaan vähentää: vaikka yleiset rajoitukset puretaankin, sairastuneet lapset pitäisi hoitaa kotona ja vähentää pienimpien lasten kontakteja varsinkin RSV- ja influenssakausina.
Marianne Jansson
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.