Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on hyväksynyt ”naisten viagraksi” kutsutun flibanseriinin myyntiluvan.
FDA:n asiantuntijapaneeli äänesti kannastaan aiemmin jouduttuaan myyntilupaa hakeneen yrityksen organisoimien kuluttaja- ja naisjärjestöjen lobbauksen kohteeksi. Lukuisat alan tutkijat ja kliinikot vetosivat myös lääkevirastoon myyntiluvan epäämiseksi.
Kenelle flibanseriinia suositellaan, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, LT Merja Metsä-Heikkilä?
– Flibanseriinin indikaatio on premenopausaalisen naisen sellaisen haluttomuuden tai halun vähenemisen hoito, mikä häiritsee häntä itseään ja mikä ei aiheudu sairaudesta, lääkkeen sivuvaikutuksista tai psyykkisistä syistä. Käyttäjäryhmä on siis varsin rajoitettu.
– Haluttomuuden biokemiallisen selvittämisen riskinä on se, ettei pyritä kohtaamaan haluttomuuden taustalla olevia ongelmia. Yksi tärkeä seksuaalista haluttomuutta aiheuttava tekijä nuorissa perheissä on varmasti se, ettei elämän hektisyyden vuoksi ole aikaa parisuhteelle. Seksuaalisen haluttomuuden taustalla saattaa olla myös erilaisia kaltoinkohtelun kokemuksia. Näitä ongelmia ei voi hoitaa pillereillä.
Millainen teho flibanseriinilla on?
– Lääke on varsin heikkotehoinen. Tämä on ymmärrettävää, koska seksuaalisen halun tausta on kovin monimuotoinen. Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että flibanseriinia saaneella ryhmällä oli alle yksi seksuaalisesti tyydyttävä tapahtuma kuukaudessa enemmän kuin lumelääkettä saaneella joukolla.
Miten usein flibanseriinia suositetaan käytettäväksi?
– Ongelmallista on, että flibanseriinia pitäisi käyttää joka päivä, ei ainoastaan tarvittaessa.
Mitkä ovat sivuvaikutukset?
– Tyypillisiä sivuvaikutuksia ovat verenpaineen lasku, huimaus, pahoinvoinnin tunne ja väsymys. Flibanseriinia ei suositella käytettäväksi alkoholin kanssa, sillä yhteiskäytöstä on raportoitu tajunnanmenetyksiä.
Pitäisikö naisen seksuaalinen haluttomuus luokitella oireeksi tai sairaudeksi?
– Kategorisesti ei voi sanoa kyllä tai ei. Vastaanotolla tulee nykyisin vastaan ongelmia, joita ei aikaisemmin pidetty sairauksina. Joitakin naisia häiritsee halun puute, mutta on eri asia, pidetäänkö sitä sairautena. Keskustelua asiasta pitää käydä.
Onko flibanseriinin hyväksyminen myös Euroopassa todennäköistä, Fimean yksikön päällikkö, LT Liisa Näveri?
– Uskoisin, että flibanseriini tulee myös Eurooppaan. Hakemus menee todennäköisimmin Euroopan lääkevirastoon keskitettynä lupahakemuksena, jos kyseinen yritys hakee myyntilupaa flibanseriinille koko Eurooppaan. Mikäli lupaa haetaan paikallisesti johonkin maahan, kansallinen lääkevalvontaviranomainen arvioi hakemuksen samalla lailla kuin muidenkin uusien lääkevalmisteiden hakemukset.
Kirjoittanut:
Ulla Toikkanen
toimittaja
Kuva:
Panthermedia
Julkaistu Lääkärilehdessä 36/15.