Nyt on pakko kysyä: CRP vai ei?

CRP on edullinen, helppo, tuttu tulehdusmittari ja sen saa terveydenhuollossa määritettyä helposti myös päivystysaikaan.

Euroopassa CRP-arvon eli c-reaktiivisen proteiinin määrittäminen infektiopotilaalta on hyvin tavallista. Esimerkiksi Yhdysvalloissa CRP:tä mitataan harvoin. Sen sijaan käytetään usein uudempaa merkkiainetta, prokalsitoniinia (PCT).

Miksi CRP:tä käytetään, TYKS:n sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikön ylilääkäri Esa Rintala?

– Yhdysvalloissa käytetään CRP:n tilalla prokalsitoniinin määritystä tai seurataan perinteisesti valkosolujen määrää ja laskoa. PCT:n hyvä puoli on, että se laskee CRP:tä nopeammin, kun infektio alkaa parantua eli se näyttää hoito­vasteen nopeammin. Tutkimus on kuitenkin kallis.

– CRP on edullinen, helppo, tuttu ja sen saa terveydenhuollossa määritettyä helposti myös päivystysaikaan.

Pitäisikö Suomessakin käyttää PCT:n mittausta nykyistä enemmän?

– Suomessa prokalsitoniini on käyttö­kelpoisin tällä hetkellä lasten infektioissa ja tehohoidossa. Toki jos tutkimus halpenee ja kokemusta kertyy, PCT:n laajempaa käyttöä voi harkita.

– CRP on kuitenkin hyvä ja toimiva tulehdusmittari. Tiettävästi sen käyttö on vähitellen yleistymässä myös Yhdysvalloissa.

Käytetäänkö CRP:tä Suomessa oikein?

– CRP mitataan usein infektiopotilailta päivittäin. Tämä saattaa olla turhaa, jos kliininen hoitovaste on hyvä. On ihan tavallista, että CRP vaihtelee 10–20mg/l vuorokauden aikana. Tällaiseen pieneen, yksittäiseen muutokseen ei kannata reagoida, jos potilaan tila muuten kohenee.

– CRP:n heikkous on esimerkiksi se, ettei sitä kannata mitata kortisonihoitoa saavalta potilaalta, koska kortisoni laskee CRP:n normaalilukemiin. Näiden potilaiden kohdalla on vain seurattava kliinistä tilaa.

– CRP:tä käytetään myös tulehdus­tautien, kuten reuman tai kihdin, aktiivisuusmittarina. Koska CRP ei erottele onko taustalla infektio vai inflammaatio, voi joskus olla vaikea tietää, onko suurentuneen CRP-arvon takana esimerkiksi kihti vai infektio. PCT:n käytöstä tässä yhteydessä ei tiettävästi ole vielä kovin paljon tutkimustuloksia.

– Herkkää CRP:tä, jonka viitealueen yläraja on noin 2,5–3mg/l, käytetään esimerkiksi valtimotapahtumien ennustamiseen. Myös keuhkoahtaumatauti­potilaiden herkkä CRP on usein koholla. CRP-arvo saattaa suurentua myös ilman että taustalla olisi tulehdusta, esimerkiksi tromboosi suurentaa sitä.

Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 16/2015.