Noidannuoli eli lumbago on äkillinen alaselkäkipu, joka tuntuu usein lannerangan tai ristiluun kohdalla. Noidannuoleen liittyy usein voimakas lihaskramppi.
Noidannuolta pidetään ns. hyvänlaatuisena selkäkipuna, koska siihen ei liitty hermopuristusoireita ja se menee yleensä itsekseen ohi. Noidannuoli ei ole varsinainen selkäsairaus vaan enemmänkin oire.
Mistä noidannuoli johtuu?
Noidannuoli aiheutuu yleensä pienen haitallisen liikkeen seurauksena, esimerkiksi eteenpäin kumartuessa tai nostaessa jotakin. Kudos nytkähtää tai siihen tulee pieni revähdys, jota lihas suojaa menemällä kramppiin. Kramppi syntyy keskushermoston reagoidessa syntyneeseen vammaan aktvioimalla selän lihakset.
Nytkähdys tai revähdys voi olla esimerkiksi välilevyssä, nivelsiteessä tai lihaksessa.
Noidannuolelle altistaa muun muassa:
- työ, jossa pitää nostella paljon
- tupakointi
- lihavuus
Mistä tunnistaa noidannuolen?
Noidannuolen tunnistaa yleensä äkillisestä ja vihlovasta kivusta, johon liittyy lihaskramppi. Krampin seurauksena selkää on vaikeata liikuttaa ja asento saattaa jäädä krampin vuoksi kumaraksi.
Mitä noidannuolelle voi tehdä?
Noidannuolen hoito on ennen kaikkea kivun hoitoa. Särkylääkkeet yleensä helpottavat kipua.
Noidannuolessa ei kannata mennä vuodelepoon, vaan on yritettävä kävellä, kun kipulääkkeet ovat vähentäneet voimakkainta kivun tunnetta.
Selän kuntoutuksessa ja toistuvan noidannuolen ehkäisyssä olennaista ovat terveelliset elämäntavat, liikunnan harrastaminen ja ammattilaisen suunnittelemat omaharjoitteet.
Jos noidannuoli toistuu omahoidosta huolimatta usein, on syytä selvittää työergonomia, nukkuma-asennot sekä lihasten kunto.
Milloin lääkäriin?
Noidannuoli on vaaraton ja se paranee yleensä itsestään 4–6 viikon kuluessa.
Jos noidannuolesta johtuva selkäkipu pitkittyy, kannattaa mennä lääkäriin, jotta voidaan selvittää, mikä estää kivun paranemisen.
Lääkäri voi määrätä esimerkiksi kuvantamistutkimuksia, jolla poissuljetaan muita syitä kivun taustalta.