Tarvitaanko nivustyräleikkauksessa antibioottiprofylaksiaa ehkäisemään haava-infektioita vai ei – kas siinä pulma. Suomessa tehdään nykyään noin 12 000 nivustyräleikkausta vuodessa, niistä 80–90 % Lichtensteinin menetelmällä (verkkoplastia). Koska elektiivinen nivustyräleikkaus on yleensä puhdas kirurginen toimenpide, profylaktista antibioottihoitoa ei perinteisesti ole suositeltu, vaikka kudokseen asetetaan polypropyleeniverkko. European Hernia Society ei suosittele vieläkään profylaktista antibioottia, mutta aivan tuorein brittiläinen network-meta-analyysi puoltaa antibiootin käyttöä.
Suomessa nivustyräleikkaukseen liittyvät haava-infektiot ovat onneksi harvinaisempia (1–2 %) kuin Etelä-Euroopassa (4–8 %), eivätkä useimmat tyräkirurgit sen vuoksi määrää antibioottia. Ohjeistus voi kuitenkin muuttua pian, ja ainakin suuren infektioriskin potilaille (tupakointi, ylipaino, diabetes, reuma tai ihorikko) on järkevää antaa antibioottiprofylaksia ennen tyräleikkausta.
Kun tyräleikkauksesta on selvitty ilman infektiota, 5–20 %:lle potilaista ilmaantuu nivusalueelle verkkokipua jopa vuosien päästä. Useimmiten syynä on nivusalueen pinnallisen hermon tarttuminen verkkoon. Kipu on 1–2 %:lla niin hankalaa, että heidät lähetetään kirurgin arvioon. Jos tyrän uusiutumaa ei todeta, voidaan hoitona käyttää puudute-kortisoni-injektioita kipualueelle, nivushermojen katkaisua tai verkon poistoa.
Hollantilaiset kirurgit tutkivat satunnaistetusti hoidon tehoa. Yhteensä 54 nivuskipuista potilasta satunnaistettiin vuosina 2006–13 joko injektiohoitoon (22 % onnistui) tai hermojen katkaisuun (71 % onnistui). Injektioryhmästä 19 potilasta joutui myöhemmin hermojen katkaisuhoitoon. Tutkijat päättelivät, että hermokirurgia (katkaisu) oli kolme kertaa niin tehokasta kuin injektiohoito. Siitä huolimatta joskus kirurgi joutuu poistamaan koko verkon – itselleni näitä tulee vastaan 1–2 kertaa vuodessa.
Boonchan T ym. Network meta-analysis of antibiotic prophylaxis for prevention of surgical-site infection after groin hernia surgery. Br J Surg 2017;104:e106–17.
Verhagen T ym. The groinpain trial: A randomized controlled trial of injection therapy versus neurectomy for posthernioppaphy inguinal neuralgia. Ann Surg, verkossa ensin 26.4.2017. doi: 10.1097/SLA.0000000000002274
Kirjoittaja: Hannu Paajanen
gastrokirugian professori
Kuva: Panthermedia