Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on julkaissut itsetuhoisesti oireileville nuorille omahoito-ohjelman, jonka tarkoitus on auttaa vapautumaan itsensä viiltelystä. Opas on sijoitettu valtakunnalliseen ja ilmaiseen Mielenterveystalo.fi-verkkopalveluun.
Uuden omahoito-ohjelman tarkoitus on auttaa viiltelystä kärsivää henkilöä ymmärtämään, mistä viiltelyssä on kyse, mitä tarkoitusta se palvelee ja miksi siitä on joskus vaikea päästä eroon. Ohjelma korostaa, että itsensä viiltely on vakava ongelma, johon pitäisi hakea apua.
Omahoito-ohjelman tuottamiseen osallistunut psykoterapeutti Katja Myllyviita kertoo, että ohjelma sisältää runsaasti erilaisia tehtäviä, joiden avulla voi oppia taitoja, jotka auttavat elämään ilman viiltelyä.
– Suomessa on tutkittu vain vähän viiltelyn esiintyvyyttä, eikä sen vuoksi voida varmuudella sanoa, onko viiltelyä enemmän kuin aikaisemmin. Kliinikoiden mukaan näyttää kuitenkin siltä, että viiltely olisi yleistynyt nuorten keskuudessa. Samanlaisia tuloksia on saatu myös kansainvälisistä tutkimuksista, Myllyviita sanoo.
Hän ei osaa sanoa varmasti, mistä viiltelyn yleistyminen johtuu.
– Tätäkään ei ole tutkittu tarpeeksi, mutta olen huomannut, että viiltely voi nykyään olla sosiaalisempi tilanne kuin ennen. Nuoret kokeilevat itsensä viiltelyä, koska toisetkin tekevät niin. Jotkut huomaavat saavansa itsensä satuttamisesta mielihyvää ja jäävät koukkuun. Heille viiltelystä tulee tapa, josta on vaikea päästä eroon.
Myllyviita huomauttaa, että arviolta vain joka viides itseään viiltelevä nuori hakee apua terveydenhuollosta. Hän toivookin, että itseään viiltelevän nuoren kanssa uskallettaisiin keskustella ongelmasta. Hän kertoo jutelleensa ihmisten kanssa, jotka ovat nuorena viillelleet itseään. He olivat pettyneitä siihen, että aikuiset eivät ottaneet viiltelyä puheeksi, vaikka näkivätkin arvet.
– Moni itseään viiltelevä toivoo, että joku huomaisi ongelman, puhuisi siitä ja auttaisi avun hakemisessa. Toivon, että nuoret, jotka eivät halua kertoa ongelmastaan aikuisille, saisivat apua uudesta omahoito-ohjelmasta.
Lue lisää:
Viiltelemättä jättämisen -harjoituskirja suureen tarpeeseen
MLL: Vakavat aiheet yleistyneet Lasten ja nuorten puhelimessa
Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja
Kuva:
Panthermedia