Näin puutut lapsen ylipainoon

Artikkelissa pohditaan, miten terveydenhuollon ammattilaiset voivat puuttua lapsen lihavuuteen.

Lasten lihavuus on nyt tapetilla. Terveydenhuollon ammattilaiset voivat tehdä paljon lihavuuden ehkäisyssä.

1.  Motivoi perhettä liikkumaan. Lapsi liikkuu mielellään, kun hänellä on mahdollisuudet siihen. Ongelmallista on usein saada vanhemmat liikkumaan. Perheen olisikin hyvä puuhailla ja liikkua yhdessä.

2. Kiinnitä huomio arkiliikuntaan.

3.  Muista, että olennaista ei ole lapsen paino, vaan fyysinen kunto ja yleinen vointi. Pituus- ja painomittaukset eivät kerro koko totuutta: kahdesta samanpituisesta ja -painoisesta lapsesta. Toinen saattaa olla roteva, lihaksikas ja hyväkuntoinen, kun toinen liikkuu vähän ja hengästyy ­pelkästään portaita noustessaan.

4. Tarkastele kasvukäyriä lapsen tai nuoren ja hänen vanhempiensa kanssa. Joku perheestä saattaa oivaltaa, mikä elämänmuutos ajoittui lihomisen alkuun. Kasvukäyrä saattaa myös avata silmät vanhemmalta, joka kieltää lihomisen. Joskus urheilutreenien lisääntyminen selittää ”lihomisen”. Silloin lihasmassa on tosiasiassa lisääntynyt nopeasti.

5. Huolehdi, että vanhempi on aina läsnä, kun otat lapsen lihavuuden puheeksi.

6. Vältä syyllistämistä.

7.  Etsi yhdessä perheen kanssa heille sopivia arkielämän muutoksia. Innosta niihin ja pidä tavoitteet riittävän pieninä ja realistisina. Tavoitteeksi riittää usein, ettei lapsen painoindeksi nouse. Kun paino nousee pituuskasvun myötä aiempaa maltillisemmin, saadaan lihominen katkaistua. Sekä terveydenhuollon ammattilaisen että lapsen tai nuoren kannattaa varoa liian kunnianhimoista tavoitetta laihtumisessa.

8.  Pidä seurantajakso riittävän pitkänä. Tiuhassa painonseurannassa punnitus ei ole tarpeen joka kerralla.

9. Jos teet kutsuntojen ennakkoterveystarkastuksia, kannusta siellä elämäntapamuutokseen. Tytöt ottavat herkästi neuvoja vastaan peruskoulun loppupuolella.

10.  Muista, että nämä tytöt ja pojat ovat tulevia vanhempia. Heidän lastensa lihomista voidaan estää ottamalla asia puheeksi aikanaan neuvolassa, mieluiten jo äitiysneuvolassa.

Asiantuntijana yksi lasten lihavuuden Käypä hoito -suosituksen kirjoittajista, koulu- ja neuvolalääkäri Anneli Ignatius Tuusulan terveyskeskuksesta.

Kirjoittanut:
Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 16/15.