Näin hoidat diabetesta elämäntavoilla

Ruokavalio, liikunta ja stressinhallinta voivat auttaa tyypin 2 diabetesta sairastavia henkilöitä hallitsemaan tautiaan tehokkaammin.

Tyypin 2 diabeteksen hoidossa olennaista on painonhallinta liikunnan ja oikean ruokavalion avulla.
Adobe
Tyypin 2 diabeteksen hoidossa olennaista on painonhallinta liikunnan ja oikean ruokavalion avulla.

Tyypin 2 diabetes syntyy, kun haiman tuottama insuliini vaikuttaa heikosti tai sitä ei ole tarpeeseen nähden riittävästi. Tuotanto voi vuosien kuluessa ehtyä kokonaan.

Tauti on usein oireeton ja kehittyy hitaasti jopa vuosien kuluessa. Oireita voivat olla väsymys erityisesti aterioiden jälkeen, jalkasäryt, lihaskouristelut sekä uupumus, johon uni ei auta.

Hoidossa olennaista on painonhallinta liikunnan ja oikean ruokavalion avulla.

Myös lääkkeitä voidaan tarvita. Lisäsairauksien estämiseksi ja hoitamiseksi tärkeitä ovat kohonneen verenpaineen ja veren rasvahäiriöiden hoito sekä veren liiallisen hyytymisen esto.

Kerromme tässä artikkelissa, kuinka ruokavalio, liikunta ja stressinhallinta voivat auttaa tyypin 2 diabetesta sairastavaa henkilöä hallitsemaan tautiaan tehokkaammin.

Ruokavalio

Tyypin 2 diabeteksen hoidossa ruokavalio on yksi tärkeimmistä tekijöistä. Tasapainoinen ruokavalio auttaa säätämään verensokeritasoa ja ehkäisemään diabetekseen liittyviä komplikaatioita.

Hiilihydraattien saannin hallinta on erityisen tärkeää, sillä hiilihydraatit nostavat verensokeria nopeimmin.

Hyviä valintoja ovat:

  • kokojyväviljat, kuten täysjyväleipä ja -pasta, jotka sisältävät runsaasti kuitua
  • runsaskuituiset vihannekset, kuten lehtivihannekset ja pavut
  • proteiinipitoiset ruoat, kuten kala, kana, tofu ja palkokasvit
  • hyvät rasvat, kuten oliiviöljy ja pähkinät, jotka auttavat hallitsemaan kolesterolitasoja

Vältettäviä ovat muun muassa sokeripitoiset juomat ja makeiset, valkoiset jauhotuotteet sekä runsaasti tyydyttyneitä rasvoja sisältävät elintarvikkeet.

Ruokavalion suunnittelussa kannattaa hyödyntää ravitsemusterapeutin apua, jotta ruokavalio tukee parhaalla mahdollisella tavalla diabeteksen hoitoa.

Liikunta

Liikunta on toinen tärkeä osa diabeteksen hallintaa. Säännöllinen fyysinen aktiivisuus auttaa parantamaan insuliiniherkkyyttä, mikä tarkoittaa, että keho pystyy käyttämään insuliinia tehokkaammin ja siten hallitsemaan verensokeritasoa paremmin.

Liikunta myös auttaa ylläpitämään terveellistä painoa.

Diabeetikoille suositeltavia liikuntamuotoja ovat:

  • kävely, pyöräily ja uiminen, jotka ovat matalan intensiteetin kestävyysliikuntaa
  • erityisesti diabeetikoille suunnatut ryhmäliikuntatunnit
  • voimaharjoittelu, joka auttaa ylläpitämään lihasmassaa ja parantaa aineenvaihduntaa

Liikunta on tärkeä aloittaa varovasti ja lisätä intensiteettiä sekä kestoa vähitellen. Diabeetikon on myös hyvä seurata verensokeritasojaan liikunnan aikana ja sen jälkeen, jotta voidaan varmistaa, että verensokeritasot pysyvät turvallisissa rajoissa.

Säännöllinen liikunta vaikuttaa monella tapaa myönteisesti tyypin 2 diabeteksen hoitoon.
Adobe/AI
Säännöllinen liikunta vaikuttaa monella tapaa myönteisesti tyypin 2 diabeteksen hoitoon.

Stressinhallinta

Stressi voi vaikuttaa negatiivisesti diabetekseen, sillä se voi nostaa verensokeritasoja ja tehdä insuliinin annostelusta haastavampaa.

Hyödyllisiä keinoja stressin hallintaan ovat:

  • mindfulness ja meditaatio, jotka auttavat keskittymään hetkeen ja vähentämään stressiä
  • säännöllinen liikunta, joka itsessään on tehokas tapa vähentää stressiä
  • ajanhallintatekniikat, kuten tehtävälistat ja priorisointi, jotka auttavat hallitsemaan työtaakkaa ja vähentämään kiireen tuntua

On tärkeää tunnistaa stressin lähteet ja oppia käsittelemään niitä terveellisellä tavalla. Joskus voi olla hyödyllistä keskustella ammattilaisen, kuten psykologin, kanssa.

Diabeteksen hallintaan kuuluvat ruokavalion, liikunnan ja stressinhallinnan lisäksi myös säännölliset lääkärintarkastukset ja verensokerin seuranta.

Terveelliset elämäntavat ovat perusta, jonka päälle diabeteksen hoito rakentuu. Ne auttavat elämään täyttä ja terveellistä elämää.

Artikkelin pohjana on käytetty tekoälyn tuottamaa tekstiä. Täydentävänä lähteenä Diabetesliiton verkkosivu www.diabetes.fi