Myyräkuume on suomalaisten kansantauti – myyrähuippu nyt Pohjois-Suomessa

Metsämyyrien jätöksiä ei kannata siivota pölynimurilla, sillä se levittää viruspölyä ilmaan. Virus tarttuu ihmisiin useimmiten hengitysteitse.

Maassamme on vuosittain noin 1000–3000 diagnosoitua myyräkuumetapausta. Puumala-virusinfektiota voidaankin pitää kansantautina, sillä paikoin maaseudulla asuvista jopa 40 prosenttia ja maan koko väestöstä viisi prosenttia on joskus sairastanut myyräkuumeen.

Kaksi kolmasosaa sairastuneista on miehiä, mikä johtunee siitä, että miehillä on enemmän kosketusta myyriin ja niiden elinympäristöön. Lapsilla myyräkuume on harvinainen. Yli puolet tautitapauksista on 30–50-vuotiaita.

Tällä hetkellä myyrähuippu on Pohjois-Suomessa. Myös Etelä- ja Itä-Suomessa kannat ovat kasvussa ja Luonnonvarakeskus ennakoi myyrähuippua näille alueille vuoden 2016 loppupuolella. Sen sijaan Keski- ja Länsi-Suomessa myyräkannat ovat alhaiset tai romahtamassa.

Älä imuroi myyrien jätöksiä

Myyräkuumetta aiheuttava Puumala-virus leviää metsämyyrien ulosteissa. Riskiä sairastua myyräkuumeeseen voi pienentää poistamalla metsämyyrät asumuksista loukuilla syksyn ja alkutalven aikana ja siivoamalla metsämyyrien jätökset desinfioivaan liuokseen kastetulla rätillä.

Pölyimuria ei kannata käyttää, koska se levittää viruspölyn ilmaan, ja virus tarttuu ihmisiin useimmiten hengitysteitse.

Miten myyräkuumeen tunnistaa?

Tartunnasta oireiden alkuun kuluu noin 2–6 viikkoa. Ensimmäinen oire on useimmiten kuume sekä pää-, selkä- ja jäsensäryt. Muutaman päivän päästä voi tulla muitakin oireita; uneliaisuutta, rauhattomuutta, pahoinvointia ja oksentelua.

Myyräkuumetta kannattaa alkaa epäillä viimeistään sitten, jos potilaalle ongelmia näön tarkentamisessa. Näköhäiriöitä tulee noin kolmasosalle sairastuneista.

Munuaisten toiminta alkaa heiketä muutamia päiviä kuumeen alusta, ja tämä ilmenee virtsamäärien pienenemisenä.

Korkea kuume, johon ei ole ilmiselvää selitystä, on aikuisilla aina riittävä syy käydä lääkärissä. Viimeistään siinä vaiheessa on syytä mennä tutkimuksiin, kun potilaalla on keskushermoston oireita, hänen virtsamääränsä on pienentynyt tai hänellä on näön kanssa ongelmia.

Lue lisää myyräkuumeen hoidosta.

Lähde:
Luonnonvarakeskus
Potilaan Lääkärilehti: Myyräkuume on suomalaisten kansantauti

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia