Tutkimusryhmät Suomesta ja Yhdysvalloista ovat selvittäneet, millä mekanismilla MED12-geenin mutaatio aiheuttaa myoomia. MED12-geenin mutaatio aiheuttaa jopa 70 prosenttia kohdun myoomista.
Cell Reports -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan MED12-mutaatio estää MED12-proteiinin sitoutumisen solun toimintoja keskeisesti säätelevän CDK-kinaasin kanssa. Näin aiheutuu häiriö solun geenien ilmentymisessä ja solun kasvun säätelyssä.
– Kyseessä on erittäin tärkeä mutaatio, koska se on niin suurella osalla myoomapotilaista, sanoo dosentti Markku Varjosalo Helsingin yliopistosta.
Hän pitää tutkimusta varsin ainutlaatuisena: ensin on löydetty mutaatio, joka ovat käytännössä kaikissa myoomissa, ja sitten selvitetty sen syntymekanismi. Mutaation löysi professori Lauri Aaltosen tutkimusryhmä pari vuotta sitten.ß
Tutkijoiden mukaan löytö mahdollistaa myooman hoitoon tarkoitettujen lääkehoitojen kehittelyn.
– Nyt meillä on tietoa, miten kasvaimet muodostuvat. Seuraavaksi voimme ryhtyä katsomaan, miten kasvainten synty voidaan estää. Esimerkiksi kinaasi-inhibiittoreita käytetään jo nyt hyvin paljon syövän hoidossa, joten kinaasit ovat loistavia kohdemolekyylejä lääkehoitoa ajatellen. Sarkaa on jäljellä, mutta me tiedämme nyt, mihin proteiineihin solun kaikista noin 30 000 proteiinista hoito täytyy kohdentaa, Varjosalo sanoo.
On arvioitu, että kohdun myoomista kärsisi jopa 60 prosenttia naisista. Myoomat luetaan hyvänlaatuisiin kasvaimiin, mutta ne aiheuttavat myös usein vakavia oireita, kuten anemiaa, vatsakipuja ja lapsettomuutta. Lisäksi myoomat ovat yleisin yksittäinen syy kohdunpoistoihin.
Tutkimukseen osallistuivat Markku Varjosalon, Lauri Aaltosen ja Jussi Taipaleen tutkimusryhmät Helsingin yliopistosta sekä Thomas Boyerin tutkimusryhmä Teksasin yliopistosta Yhdysvalloista.
Kirjoittanut:
Suvi Sariola
toimittaja
Kuva:
Panthermedia