Musiikki vaikuttaa oppimiseen ja muistiin

Tutkimukseen osallistui 48 suomalaista, jotka kuuntelivat Wolfgang Amadeus Mozartin viulukonserton No. 3, G-duuri, K.216.

Helsingin yliopistossa tehdyn tuoreen tutkimuksen mukaan klassisen musiikin kuuntelu aktivoi dopamiiniaineenvaihduntaan, oppimiseen ja muistiin vaikuttavia geenejä. Musiikki näytti myös vaimentavan aivojen rappeutumiseen ja immuunipuolustukseen vaikuttavien geenien toimintaa.

Eräs voimakkaimmin aktivoituneista geeneistä oli alfa-synukleiinigeeni (SNCA), joka on tunnettu Parkinsonin taudin ja dementian riskigeeni. SNCA:n on todettu aktivoituvan myös laululintujen laulaessa.

Geenivaikutukset näkyivät kuitenkin vain aktiivisilla musiikinharrastajilla ja muusikoilla, mikä korostaa tutun musiikin merkitystä musiikin kuuntelussa

Tutkimukseen osallistui 48 suomalaista, jotka kuuntelivat Wolfgang Amadeus Mozartin viulukonserton No. 3, G-duuri, K.216. Osallistujat antoivat verinäytteen ennen kuuntelun alkamista ja sen jälkeen.

Ensimmäinen musiikin kuuntelun geenitutkimus

Tulokset vahvistavat käsitystä musiikin aivojen toimintaa parantavista ja suojaavista vaikutuksista. Tutkimus valottaa musiikin kuuntelun molekyylibiologista taustaa ja avaa mahdollisuuksia tutkia muun muassa musiikkiterapian vaikutusmekanismeja, äänen evoluutiota sekä musikaalisuuden ja ympäristötekijöiden keskinäistä vuorovaikutusta.

Tutkijat huomauttavat, että kyseessä on ensimmäinen musiikin kuuntelun geenitutkimus. Jatkotutkimuksia tarvitaan eri musiikkigenrejen ja kuuntelun keston vaikutuksista geenien ilmentymiseen eri ikäryhmissä ja eri väestöissä.

Lue myös:
Musiikkiharrastus tehostaa aivotoimintoja
Musiikin voima

Lähde:
Helsingin yliopisto
PeerJ: The effect of listening to music on human transcriptome

Kuva: Pixmac