Suomen laki estää luovuttamasta toisen munuaisen sitä tarvitsevalle läheiselle, joka ei ole lähisukulainen tai asu samassa osoitteessa. Elinsiirtoihin erikoistuneet lääkärit, Munuais- ja maksaliitto ja monet kansanedustajat vaativat lain muuttamista niin, että vaatimus tiukasta lähisukulaisuudesta tai yhteisestä osoitteesta poistuisi. Tällöin toisen munuaisen voisi luovuttaa myös esimerkiksi täti, serkku tai hyvä ystävä.
Kansanedustaja, erikoislääkäri Sari Tanus teki lain muuttamiseksi kesällä 2016 lakialoitteen, jonka allekirjoitti 116 kansanedustajaa.
– Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kautta aloite on edennyt sosiaali- ja terveysministeriön valmisteltavaksi. Ministeriö on ilmoittanut, että sote- ja maakuntauudistuksen kiireiden vuoksi se pystyisi ottamaan lain työn alle aikaisintaan keväällä 2018, Tanus toteaa.
Hänen mukaansa ministeriöön on vedottu usealta taholta käsittelyn nopeuttamiseksi.
Uutta munuaista odottaa yli 400 henkilöä
Munuaisensiirto elävältä luovuttajalta on turvallinen tutkitulle luovuttajalle ja paras vaihtoehto saajalle.
Uutta munuaista odottaa Suomessa jo noin 450 ihmistä. Viime vuonna munuaisensiirtoja tehtiin 262. Suurimmassa osassa siirrettävä munuainen oli saatu aivokuolleelta luovuttajalta, sillä elävältä luovuttajalta tehtiin vain 21 siirtoa.
Tänä vuonna munuaisensiirtoja on tehty syyskuun loppuun mennessä 177, joista 22 oli elävältä luovuttajalta.
Sopiva munuainen keskimäärin puolessatoista vuodessa
Elävältä luovuttajalta tehtyjen munuaisensiirtojen määrän lisääminen olisi hyvä tapa helpottaa epäsuhtaa munuaista odottavien ja siirrettävien munuaisten välillä. Sopivan munuaisen löytyminen kuolleelta luovuttajalta kestää keskimäärin puolitoista vuotta, mutta moni joutuu odottamaan pidempään.
– Munuaisensiirtoa tarvitseva saa elävältä luovuttajalta tutkitusti terveen munuaisen ja leikkaus voidaan tehdä ennalta suunniteltuna ajankohtana, jolloin vältytään pitkältä ja epävarmalta odotusajalta, kertoo professori Helena Isoniemi HUS:n Elinsiirto- ja maksakirurgian klinikalta.
Hänen mukaansa elävältä luovuttajalta siirretty munuainen alkaa toimia lähes aina heti siirtoleikkauksen jälkeen, mikä nopeuttaa leikkauksesta toipumista. Tällaisen siirteen pitkäaikaisennuste on parempi kuin kuolleelta luovuttajalta saadun siirteen.
Ulla Toikkanen
Kuva: Panthermedia