Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä ja masennus myöhentävät vaihdevuosia

Ruotsalaistutkimuksessa masennus myöhensi vaihdevuosia vuodella, munasarjojen monirakkulaoireyhtymä neljällä vuodella keskimääräiseen menopaussi-ikään verrattuna.

Luonnollinen menopaussi-ikä määritellään vuoden kestäneeksi kuukautisten poisjäänniksi, jolle ei ole patofysiologista selitystä. Noin 62 000:n mammografiaseulontoihin osallistuneen 40–74-vuotiaan ruotsalaisnaisen aineistossa keskimääräinen luonnollinen menopaussi-ikä oli 52 vuotta. Jos nainen oli sairastanut tai sairasti munasarjojen monirakkulaoireyhtymää, menopaussi myöhentyi 56 vuoden ikään, ja masennus siirsi menopaussi-iän 53 vuoteen. Löydös vahvistui, kun sekoittavina tekijöinä analysoitiin naisen lisääntymisominaisuuksia, kuten menarkeikä ja lasten lukumäärä, kuukautiskierron ominaisuuksia tai tunnettuja riskitekijöitä (tupakointi, alkoholi, koulutus ja fyysinen aktiivisuus).

Tutkimuksessa haluttiin alun perin selvittää 13 yleisen terveysongelman vaikutusta menopaussi-ikään: masennus, anoreksia, bulimia, munasarjojen monirakkulaoireyhtymä, munasarjakysta, sydämen vajaatoiminta, sydäninfarkti, angina pectoris, aivohalvaus, pre-eklampsia, diabetes, verenpainetauti ja hyperlipidemia. Mitkään muut kuin munasarjojen monirakkulaoireyhtymä ja masennus eivät merkitsevästi muuttaneet menopaussi-ikää keskimääräisestä.

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymään liittyvällä kohonneella androgeenitasolla ja anovulaatiolla voi olla merkitystä selittävänä tekijänä. Masennuksen ja menopaussin yhteydestä on aikaisemmin myös päinvastaista havaintoa, ja sen vaikutusmekanismi on tuntematon. Tupakoinnin todettiin tässäkin aineistossa varhentavan menopaussi-ikää. Suuri painoindeksi, monisynnyttäjyys ja fyysinen aktiivisuus vaikuttivat toiseen suuntaan.

Lähde: Li J, Eriksson M, Czene K ym. Common diseases as determinants of menopausal age. Hum Reprod 2016;31:2856–64.

Kirjoittaja:
Pertti Kirkinen
professori

Kuva: Panthermedia