Moni lopettaa masennuslääkityksen liian aikaisin

Tutkimusten mukaan ensimmäisen 12 viikon aikana runsaat 40 prosenttia potilaista jättää lääkeannoksia väliin tai lopettaa lääkityksensä kokonaan.

Nykyiset masennuslääkkeet ovat aiempia trisyklisiä valmisteita turvallisempia ja niillä on vähemmän haittaoireita. Kuitenkin hoitomyöntyvyysongelmat, viive hoitovasteen kehittymisessä ja haittaoireet aiheuttavat vältettävissä olevia lääkehoidon keskeytymisiä. Lääkärilehteen (42/15) kirjoittamamme katsauksen mukaan haittaoireet aiheuttavat akuuttivaiheen lääkehoidon keskeytymisen noin 10–15 prosentilla.

Tutkimusten mukaan ensimmäisen 12 viikon aikana runsaat 40 prosenttia potilaista jättää lääkeannoksia väliin tai lopettaa lääkityksensä kokonaan ja lisäksi lähes 13 prosenttia pienentää lääkeannosta omatoimisesti. Tämän takia lääkärin tulee seurata lääkehoidon sietoa ja tehoa hoidon alkuvaiheessa viikoittain toistuvilla seurantatapaamisilla.

Potilaan tukeminen ja lääkevasteen systemaattinen seuranta ovat vaikuttavan hoidon edellytyksiä. Erityisesti pelkkään masennuslääkehoitoon huonosti reagoivissa masennuksissa lääkehoidon ja psykoterapian samanaikainen käyttö lisää hoidon tehoa ja on siten perusteltua.

Lue myös:
Nyt on pakko kysyä: Milloin masennuslääkitys aloitetaan?

Kirjoittanut:
Hannu Koponen
professori, ylilääkäri
Helsingin yliopisto ja HYKS, psykiatrian toimiala
Jarmo Lappalainen
LL, ylilääkäri
Etelä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, perusterveydenhuollon yksikkö
Esa Leinonen
professori, ylilääkäri
Tampereen yliopisto, lääketieteen yksikkö
TAYS, Toimialue 5 (psykiatria)

Kuva:
Panthermedia

Perustuu Lääkärilehdessä 42/15 julkaistuun katsaukseen: Miten masennuslääke valitaan?