Matkalle on muistettava ottaa mukaan riittävä määrä säännöllisessä käytössä olevia lääkkeitä, mutta myös niiden reseptit. Miten toimitaan sähköisen reseptin kanssa?
Apteekkariliitto ja Kelan Kanta-palvelut ohjeistavat, että mukaan voi ottaa:
– Lääkärin tulostaman potilasohjeen, jossa on lueteltu kaikki samalla kerralla määrätyt lääkkeet.
– Apteekista tai lääkäriltä saatavan englanninkielisen yhteenvetotulosteen eli jäljennöksen sähköisistä resepteistä niiden lääkkeiden osalta, joita on ostettu apteekista.
– Resepteistä suomenkielisen yhteenvedon, jonka voi itse tulostaa Omakannasta tai pyytää apteekista tai terveydenhuollosta. Omakanta-palveluun kirjaudutaan esimerkiksi pankkitunnuksilla.
Reseptilääkkeet kannattaa kuljettaa alkuperäisissä pakkauksissaan käsimatkatavaroissa. Kylmäsäilytystä vaativat lääkkeet tulee pakata niin, että ne säilyvät käyttökelpoisina. Ennen matkalle lähtöä on hyvä varmistaa kohdemaan maahantuontikäytännöt henkilökohtaisten lääkkeiden osalta.
Schengen-todistus apteekista
Mikäli lääkkeiden joukossa on huumaavia lääkkeitä tai keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä ja matkustaa Schengen-maihin, on apteekista pyydettävä Schengen-todistus, joka todistaa oikeuden pitää hallussaan kyseisiä lääkkeitä.
Todistusta varten tarvitaan reseptit ja matkustusasiakirja (passi tai henkilökortti). Passin numero, tai Pohjoismaissa matkustettaessa henkilötunnus, merkitään todistukseen. Todistuksen voi hankkia apteekista, josta lääke on ostettu.
Muihin maihin matkustettaessa on aina etukäteen varmistuttava siitä, mitä henkilökohtaisia lääkkeitä saa kuljettaa mukanaan ja edellytetäänkö kuljettamiseen todistuksia tai erillisiä lupia.
Schengen-maat: Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari, Viro
Lähde: Apteekkariliiton ja Kelan Kanta-palveluiden tiedote
Kuva: Panthermedia