Miten perjantain mielenilmaus näkyy terveydenhuollossa?

Lääkäriliitto, Tehy ja Super ovat ohjeistaneet jäseniään, ettei perjantain mielenilmaukseen pääsääntöisesti osallistuta työajalla. Muutoksia työpäivään voi silti seurata.

Mielenilmauksen vaikutusten odotetaan olevan suurimpia pääkaupunkiseudulla. Esimerkiksi osa joukkoliikenteestä on pysähdyksissä koko päivän, mikä voi vaikeuttaa pääsemistä työpaikalle. Miten HUS:ssa on varauduttu tähän, palvelussuhdejohtaja Anne-Maria Mäkinen?

– Kannustamme kimppakyyteihin. Autolla tulemisen helpottamiseksi henkilökunta voi perjantaina pysäköidä Meilahdessa pysäköintihalleihin P2 ja P3 ja Jorvin P-talossa ilmaiseksi.

Ydintoimintojen turvaamiseksi välttämättömät henkilöt eli käytännössä potilastyötä tekevät voivat myös tulla taksilla töihin, jos eivät muuten pääse ja ovat sopineet asiasta esimiehen kanssa. Työnantaja maksaa tällöin taksikyydin.

Osa työntekijöistä kulkee tavallisestikin töihin Helsingistä Lohjalle ja Länsi-Uudellemaalle sekä Porvoon suuntaan HUS:n järjestämillä bussikuljetuksilla. Nämä toimivat tällä tietoa myös perjantaina.

Entä jos työntekijät eivät saa lapsia hoitoon?

– Luotamme siihen, että heidän omat verkostonsa toimivat. Tätä ei ole meiltä edes kyselty.

Ei suuria poikkeuksia

Myös potilailla voi olla vaikeuksia päästä perille. HUS:n johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi arvelee, ettei kovin moni jätä tulematta.

– Suomalainen potilas tekee kaikkensa päästäkseen sovittuna aikana paikalle.

Mäkijärvi summaa, että todennäköisesti yksittäiset työntekijät ja potilaat eivät kerta kaikkiaan pääse paikalle perjantaina. Suuria toimintaan vaikuttavia poikkeuksia ei kuitenkaan odoteta.

Hänen mukaansa kiireellinen hoito pystytään kaikissa tapauksissa järjestämään. On mahdollista, että yksittäisiä kiireettömiä toimenpiteitä peruuntuu.

– Tilanne ei näytä tällä hetkellä siltä, että olisi syytä etukäteen muuttaa aikatauluja ja esimerkiksi perua jotain jo varattuja kiireettömiä aikoja.

Lääkäriliitto on hengessä mukana

Lääkäriliitto toteaa kannanotossaan tukevansa yleisakavalaista rintamaa. Liitto ei kuitenkaan ole kehottanut jäseniään osallistumaan mielenilmaukseen.

– Viranhaltijat eivät voi virka-aikana osallistua mielenilmauksiin. Jos on perjantaina vapaalla, voi toki osallistua, muistuttaa Lääkäriliiton neuvottelujohtaja Laura Lindholm.

Kirjoittanut:
Hertta Vierula
toimittaja
Kuva: Sami Perttilä

Uutinen Lääkärilehden verkkosivuilta.